335
O πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο το περασμένο καλοκαίρι | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Η Πολωνία ελπίζει ακόμα σε νίκη του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 15:10
O πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο το περασμένο καλοκαίρι
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Η Πολωνία ελπίζει ακόμα σε νίκη του Τραμπ!

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2020, 15:10

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ, καθώς αρχίζει να συμφιλιώνεται με την ήττα, αλλά η Πολωνία ακόμα να το αποδεχτεί! Τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και 17 ημέρες μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν η κυβέρνηση της Βαρσοβίας αρνείται να αναγνωρίσει τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο ως νικητή.

Σε μια απόδειξη του πόσο η αντίληψη για το δίκαιο, το κράτος δικαίου, ακόμα και την κοινή λογική, είναι πλέον προβληματική με την υπερσυντηρητική πολωνική κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου δήλωσε την Τρίτη ότι η Πολωνία θα αναμένει «να δει» πώς θα εξελιχθεί η πολιτική και νομική κατάσταση στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Η νίκη του Μπάιντεν είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει τεράστια αμηχανία στη δεξιά συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, η οποία προσέδωσε τεράστια σημασία στην προνομιακή σχέση της με τον δεξιό λαϊκιστή Τραμπ, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση για μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, την ώρα που ωθεί στα όριά της την ανοχή των Βρυξελλών και των συμμάχων της στην ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις δημοκρατικές αξίες.

Επειτα από εβδομάδες άκαρπων νομικών εκστρατειών, η κυβέρνηση Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, δίδοντάς του πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ενημέρωση, μολονότι την ίδια ώρα ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα συνεχάρη μεν τον Μπάιντεν για την «επιτυχημένη εκστρατεία του», αλλά δεν τον έχει επισήμως αναγνωρίσει ως εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς πότε θα το κάνει, ο Ράου σημείωσε ότι το Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο εκλέγει επισήμως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν θα συνέλθει ως τις 14 Δεκεμβρίου και ότι οι νομικές προσφυγές μπορούν να συνεχιστούν ως την ημέρα της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου.

«Εξαρτάται από τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στις ίδιες τις ΗΠΑ», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποστηρίζει απολυταρχικούς ηγέτες στον κόσμο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων χωρών, και στην Πολωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...