588
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Αξενέρ: Αν και οι σχέσεις τους δεν έχουν φτάσει -ακόμα- στα άκρα, η απόσταση μεταξύ τους όλο και μεγαλώνει (φωτογραφία αρχείου) | Evrim Aydin/Anadolu Agency/Getty Images

Τουρκία: Ρωγμές στο μέτωπο της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 19:38
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Μεράλ Αξενέρ: Αν και οι σχέσεις τους δεν έχουν φτάσει -ακόμα- στα άκρα, η απόσταση μεταξύ τους όλο και μεγαλώνει (φωτογραφία αρχείου)
|Evrim Aydin/Anadolu Agency/Getty Images

Τουρκία: Ρωγμές στο μέτωπο της αντιπολίτευσης

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 19:38

Οι σχέσεις μεταξύ ορισμένων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρητικά είναι ενωμένα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι εχθρικές παρατήρησε η Λόρα Πίτελ των Financial Times. Και έδωσε σαν παράδειγμα το εξής: «Η Μεράλ Αξενέρ, η ηγέτις του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (Iyi Parti), δήλωσε πρόσφατα ότι “δεν θα καθίσει ποτέ στο ίδιο τραπέζι” με το φιλοκουρδικό και αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Ενα ανώτερο στέλεχος του HDP της απάντησε ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία – τα μέλη του HDP, είπε, “δεν πίνουν τσάι στο ίδιο τεϊοποτείο με την Αξενέρ”». Κατόπιν τα κυβερνητικά media «πυροδότησαν τις διασπάσεις σε μία συμμαχία που θεωρείται ιδανική για να εκδιώξει τον άνθρωπο που κυβερνά την Τουρκία σχεδόν επί 20 χρόνια».

Πάλι θeωρητικώς, η συγκυρία είναι καλή για τους πολιτικούς εχθρούς του Ερντογάν: «Η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά υποφέρουν από δημοσκοπική πτώση καθώς οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τον υψηλό πληθωρισμό, την κατάρρευση της αξίας της λίρας και την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου τους». Οι εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι μία καλή ευκαιρία για την τουρκική αντιπολίτευση: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων μετά την παρουσίαση κοινών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές του 2019 και τώρα βλέπουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τον τούρκο πρόεδρο. Λένε ότι θέλουν να διορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσε ο Ερντογάν στην οικονομία και να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που έχει διαβρώσει».

Οι διαφωνίες της Αξενέρ δεν εντοπίζονται, φυσικά, μόνο στις κόντρες της με το HDP. Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί και στις σχέσεις του «Iyi» με το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), «ένα παλαιό κοσμικό κόμμα, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης». Το εθνικιστικό κόμμα της Αξενέρ ιδρύθηκε το 2018. «Ενώ οι δύο ηγέτες αυτών των κομμάτων έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν, υπάρχουν βαθιές και αυξανόμενες ρήξεις σχετικά με τη στρατηγική για την επερχόμενη ψηφοφορία. Η μεγαλύτερη πηγή έντασης είναι η ζύμωση για τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης».

Και να πού εδράζεται η κόντρα: «Ο 73χρονος Κιλιτσντάρογλου είναι αποφασισμένος να συμμετάσχει ο ίδιος στην προεδρική κούρσα, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι λιγότερο πιθανό να κερδίσει τον Ερντογάν απ’ ό,τι άλλοι υποψήφιοι. Η Αξενέρ, η οποία δεν θέλει να είναι υποψήφια, θα προτιμούσε τον Μανσούρ Γιαβάς, τον δημοφιλή δήμαρχο της Αγκυρας, τον οποίο όμως δεν θέλει ο Κιλιτσντάρογλου. Τα στελέχη του Ιyi φοβούνται και ότι ο Κιλιτσντάρογλου κάνει παρασκηνιακές συμφωνίες με μικρότερα κόμματα όπως το Deva, του οποίου ηγείται ο Αλί Μπαμπατζάν, υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση του Ερντογάν, με σκοπό να στηριχθεί η δική του υποψηφιότητα».

Η Πίτελ συνέχισε γράφοντας ότι ο Μπουλέντ Κούτσογλου, βουλευτής και στενός σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου, προειδοποίησε προσφάτως ότι αν τα άλλα κόμματα επιμείνουν στη θέση τους, δηλαδή να αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα του ηγέτη του CHP, τότε η συμμαχία της αντιπολίτευσης «θα καταρρεύσει». Πάντως παράγοντες και των δύο κομμάτων, του HDP και του Iyi, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν στον δικό τους υποψήφιο για τον πρώτο γύρο της προεδρικής κούρσας και, κατόπιν, να ενωθούν πίσω από έναν κοινό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. «Οι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοια λύση είναι επικίνδυνη εξαιτίας της προεκλογικής φθοράς που οι αντίπαλοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλον, ενώ ο Ερντογάν θα μπορούσε να καταφύγει σε νοθεία ή σε άλλες παρατυπίες στον δεύτερο γύρο που για αυτόν θα έχει χαρακτήρα ζωής ή θανάτου».

Στην κατακλείδα του κειμένου της η συντάκτρια των FT έγραψε ότι απέχουμε από το σημείο της οριστικής κατάρρευσης του αντι-Ερντογάν μετώπου, όμως υπογράμμισε το ετερόκλητο του αντιπολιτευτικού μείγματος, όπως και την ικανότητα του ιδίου του Ερντoγάν να εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...