343
Φωτογραφία Αρχείου | GettyImages

ΗΠΑ: Συνελήφθη στο Καράκας ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 17:34
Φωτογραφία Αρχείου
|GettyImages

ΗΠΑ: Συνελήφθη στο Καράκας ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 17:34

Ενας μαλαισιανός εργολάβος πολεμικού εξοπλισμού με το παρατσούκλι «Fat Leonard» που ενορχήστρωσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στην ιστορία του αμερικανικού στρατού συνελήφθη στη Βενεζουέλα.

Το διεθνές ανθρωποκυνηγητό για τον Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις έληξε με τη σύλληψή του από τις Αρχές της Βενεζουέλας το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο του Καράκας, καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για άλλη χώρα, ανακοίνωσαν την Τετάρτη αμερικανικές Αρχές.

Η σύλληψη έγινε την παραμονή της προγραμματισμένης καταδίκης του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια για ένα σχέδιο δωροδοκίας που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και περιελάμβανε δεκάδες αξιωματικούς του αμερικανικού ναυτικού.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο «Fat Leonard» βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο Σαν Ντιέγκο όταν έκοψε το βραχιόλι του και δραπέτευσε στις 4 Σεπτεμβρίου. Δέκα αμερικανικές υπηρεσίες τον αναζήτησαν ενώ οι Αρχές τον είχαν επικηρύξει με αμοιβή 40.000 δολαρίων.

Είχαν εκδόσει επίσης κόκκινο συναγερμό καλώντας από τις Αρχές επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο να συλλάβουν τον άνδρα αν αυτός επιχειρήσει να ταξιδέψει εκτός των ΗΠΑ.

Ο Φράνσις ομολόγησε την ενοχή του το 2015, αναφέροντας ότι πρόσφερε μία σειρά από υπηρεσίες (πορνεία, πολυτελή ξενοδοχεία, πούρα, γκουρμέ γεύματα και δωροδοκίες άνω των 500.000 δολαρίων) σε αξιωματούχους του ναυτικού και άλλους για να στηρίξουν την εταιρεία του με έδρα τη Σιγκαπούρη, Glenn Defense Marine Asia Ltd ή GDMA. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η εταιρεία υπερχρέωσε το Πολεμικό Ναυτικό κατά τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια με τον Μαλαισιανό να αποσπά πληροφορίες σχετικά με πλοία, πολλά από τα οποία στη συνέχεια κατευθύνονταν σε λιμάνια που έλεγχε ο ίδιος στον Ειρηνικό.

Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην απάτη προσπαθούσαν να στρατολογήσουν και άλλους σε αυτήν σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Φράνσις είχε επιτραπεί να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για να λάβει ιατρική περίθαλψη ενώ συνεργαζόταν με την εισαγγελία. Με τη βοήθειά του, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν καταδίκες 33 από τους 34 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέσσερις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχουν κριθεί ένοχοι για το σκάνδαλο. Άλλα 29 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του ναυτικού, εργολάβοι και ο ο ίδιος ο Φράνσις, παραδέχθηκαν την ενοχή τους, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...