814
Οχι στον GroKo (Große Koalition, Μεγάλο Συνασπισμό) από τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών. Τι θα καταφέρουν; | REUTERS/Michaela Rehle

Τα περήφανα νιάτα του SPD που δεν θέλουν τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2018, 09:04
Οχι στον GroKo (Große Koalition, Μεγάλο Συνασπισμό) από τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών. Τι θα καταφέρουν;
|REUTERS/Michaela Rehle

Τα περήφανα νιάτα του SPD που δεν θέλουν τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2018, 09:04

Μετά την πρόσφατη συμφωνία με στόχο τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία με τη συμμετοχή της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) της Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών των οποίων έως πρόσφατα ηγέτης ήταν ο Μάρτιν Σουλτς, οι 460.000 εγγεγραμμένοι του SPD καλούνται τώρα, παραπάνω από τέσσερις μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές, να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την προγραμματική συμφωνία. Στο εσωτερικό, ωστόσο, του κόμματος, οι αποκαλούμενοι JUSOS (JungsozialistInnen in der SPD), οι νέοι και οι νέες, δηλαδή, της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας εναντιώνονται παθιασμένα στο ενδεχόμενο αυτό.

Με το hashtag #NoGroKO, οι JUSOS δηλώνουν την αντίδραση τους σε νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (Facebook)
Με το hashtag #NoGroKO, οι JUSOS δηλώνουν την αντίδραση τους σε νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (Facebook)

Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία μεταξύ των σελίδων του Süddeutsche Zeitung Magazine ο Κέβιν Κιούνερτ κοιτάει με ύφος ειρωνικό και αρκετά μπλαζέ τον φωτογραφικό φακό, έχοντας το μεσαίο δάχτυλό του ανάμεσα στα χείλη του. Στο στόχαστρό του βρίσκονται πολλά από τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, ειδικά όλοι όσοι τον αποκαλούν «χαριτωμένο» και τάσσονται υπέρ του αποκαλούμενου GroΚo (Grosse Κoalition) με την Ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Kevin KuhnertΑυτές τις ημέρες, ο επικεφαλής των JUSOS περιοδεύει ανά την Γερμανία και, βροντοφωνάζοντας «Όχι» σε μια ακόμη κυβερνητική συμμαχία, προσπαθεί να ξυπνήσει τους Σοσιαλδημοκράτες από τον λήθαργο των τελευταίων πολλών ετών. Η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και οι Γερμανοί, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αναμένουν με κομμένη την ανάσα το τελικό αποτέλεσμα που αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Στα πρώην γραφεία του Βίλι Μπραντ

 «Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ισχυρές εικόνες. Όταν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες σκύψουν πάνω από το ψηφοδέλτιο, όταν δεν θα έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, θα πρέπει να τους έρθει η δική μας εικόνα στο μυαλό. Να θυμάστε το δίπολο αντικειμενικότητα/ συναισθηματισμός, αμφότερα τα επίπεδα είναι σημαντικά», προέτρεψε μέλη της νεολαίας του SPD η πολιτική ακτιβίστρια και καθηγήτρια ρητορικής Άννα Κραμ.

Μία σέλφι για την ομάδα που μετέχει σε ένα από τα δημιουργικά εργαστήρια των νέων σοσιαλιστών (Facebook)
Μία σέλφι για την ομάδα που μετέχει σε ένα από τα δημιουργικά εργαστήρια των νέων σοσιαλιστών (Facebook)

Η έδρα των JUSOS βρίσκεται στο Βέντινγκ, την τελευταία από τις γειτονιές του Βερολίνου που αναπλάθεται με τάχιστους ρυθμούς, και στεγάζεται σε ένα απρόσωπο κτίριο της δεκαετίας του 1960 όπου επί χρόνια βρίσκονταν τα γραφεία του Βίλι Μπραντ. Στο πρώτο όροφο -αναφέρει η ανταποκρίτρια της La Repubblica– τριάντα, σαράντα άτομα παρακολουθούν με προσοχή την Άννα Κραμ καθώς τους αποκαλύπτει τα μυστικά της ρητορικής ενώ στη συνέχεια σηκώνονται ένας-ένας στον πίνακα και σημειώνουν τα δικά τους επιχειρήματα υπέρ και κατά του Μεγάλου Συνασπισμού. Η Άννα Κραμ τηλεφώνησε πριν από έναν μήνα στο κόμμα για να ρωτήσει πως θα μπορούσε να βοηθήσει. Της απάντησε η Ανίκα Κλόζε, επικεφαλής των JUSOS στη γερμανική πρωτεύουσα, και της ζήτησε, τελικά, να αναλάβει τη διοργάνωση ενός πολιτικού σεμιναρίου με στόχο να παρουσιάσει στους «συντρόφους» και τις «συντρόφισσες» πώς να αντιμετωπίζουν όλους όσοι δεν έχουν ακόμα πειστεί για την ανάγκη να αντισταθούν οι Σοσιαλδημοκράτες στον πειρασμό μιας ακόμα συγκυβέρνησης.

Αιρετικός και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής ο επικεφαλής των JUSOS
Αιρετικός και ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής ο επικεφαλής των JUSOS Κέβιν Κιούνερτ

«Οι 170 σελίδες της συμφωνίας συνασπισμού είναι πολλές, εσείς να ποντάρετε στο γεγονός πως πολλοί δεν τις έχουν διαβάσει. Κερδίστε την εμπιστοσύνη των συνομιλητών σας. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας», επισημαίνει η ειδικός. Κατά τη διάρκεια ενός ολιγόλεπτου διαλείμματος, ένας από τους συμμετέχοντες εκμυστηρεύτηκε στην Ιταλίδα δημοσιογράφο πως είναι ένας από τους 24.000 νέους εγγεγραμμένους στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός ενώ σήμερα σχεδιάζει φανάρια. «Πριν ανήκα στους Πράσινους, αλλά φοβάμαι πως το SPD χάνει πολλές ψήφους αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το κόμμα μπορεί να επανακτήσει την ταυτότητά του. Αλλά ο μοναδικός  τρόπος είναι περνώντας τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. Για την Μέρκελ έχει ανάψει το κόκκινο φως», υποστήριξε.

Η Αννίκα Κλόζε, επικεφαλής των JUSOS στο Βερολίνο (Facebook)
Η Αννίκα Κλόζε, επικεφαλής των JUSOS στο Βερολίνο (Facebook)

 Η Τζούλια Ρούπεαρντ τάσσεται επίσης κατά του Μεγάλου Συνασπισμού λόγω οικογενειακών καταβολών αλλά συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αναγέννησης του SPD, κάνοντας λόγο για μια «συναρπαστική στιγμή». Κάποιοι, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. «Πράγματι, είναι μια συναρπαστική στιγμή, παρόλο που εγώ θα ψηφίσω υπέρ του GroKo. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα είναι θετικό και πως μπορούμε να νικήσουμε την λαϊκιστική δεξιά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AFD), ακόμα και συμμετέχοντας στην κυβέρνηση», υποστήριξε ο Μάρκους, αναφέροντας πως «σύμφωνα με μια μελέτη το 70% της συμφωνίας συνασπισμού φέρει τη σφραγίδα του SPD». 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Άννα Κραμ, μέλος των JUSOS και η ίδια, πριν από μία εικοσαετία, όταν επικεφαλής τους ήταν η Αντρέα Νάλες, η πιθανή διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς στη ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. «Όλοι είναι παθιασμένοι και ο διάλογος ιδιαίτερα ευρύς. Δεν έχω δει ξανά κάτι ανάλογο. Ευελπιστώ για το SPD. Αρκεί μόνον να μην είναι πολύ αργά». Πάντως αποτελεί γεγονός ότι η πλειονότητα (άνω του 60%) των μελών του SPD επιθυμούν να δουν το κόμμα τους να συγκυβερνά με την Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...