286
Ο Εντγκαρς Ρινκέβιτς δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την ανακήρυξή του στη θέση του προέδρου της Λετονίας | REUTERS/Ints Kalnins

Η Λετονία απέκτησε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρόεδρο του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 12:07
Ο Εντγκαρς Ρινκέβιτς δίνει συνέντευξη Τύπου μετά την ανακήρυξή του στη θέση του προέδρου της Λετονίας
|REUTERS/Ints Kalnins

Η Λετονία απέκτησε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο πρόεδρο του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 12:07

Το 2019, έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέδειξε ότι το 45% των Λετονών θα προτιμούσε να μη δει έναν ομοφυλόφιλο, μία λεσβία ή ένα αμφιφυλόφιλο άτομο στη θέση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Λετονία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με έναν πρόεδρο ανοιχτά ομοφυλόφιλο.

Πρόκειται για τον 49χρονο Εντγκαρς Ρινκέβιτς, που είχε διατελέσει για πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας.

Ο Ρινκέβιτς ανακοίνωσε «με υπερηφάνεια» δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2014, μία κίνηση που ενθάρρυνε και άλλους λετονούς πολιτικούς να τον μιμηθούν.

Ο νέος πρόεδρος ψηφίστηκε από τη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Λετονίας. Σε δημοσκόπηση, είχε το 22% της προτίμησης των πολιτών έναντι 21% του αντιπάλου του, Ούλντις Πίλενς.

Στη Βουλή, ο Ρινκέβιτς, που είχε προτείνει τη διπλωματική του εμπειρία και αξιοπιστία στην προεκλογική του εκστρατεία, χρειάστηκε τρεις γύρους ψηφοφορίας για να ανακηρυχθεί πρόεδρος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την τελική ψηφοφορία, δήλωσε ότι θα διασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει την αποφασιστικά φιλοδυτική πορεία της, περιγράφοντας την υποστήριξη προς την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ ως «ακρογωνιαίους λίθους της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τον συνεχάρησαν, χαιρετίζοντάς τον ως «αληθινό φίλο της Ουκρανίας».

Πρώην δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο και αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2011. Οπως και ο πρωθυπουργός Κριστζάνις Κάρινς, ανήκει στο φιλελεύθερο Κόμμα της Ενότητας, το οποίο κέρδισε τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρινκέβιτς δήλωσε στους Times ότι η Δύση πρέπει να αναπτύξει μεγαλύτερη «στρατηγική αντοχή» για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ανασυγκροτώντας την παραμελημένη αμυντική βιομηχανία της. «Δεν έχουμε ακόμη προλάβει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», είπε.

Επικεφαλής κυβερνήσεων που έχουν ανακοινώσει δημόσια την ομοφυλοφιλία τους είναι ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, η Ανα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας και ο Ξαβιέ Μπέτελ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...