336
Τέσσερις ενδιαφερόμενοι έδωσαν σκληρή μάχη για τον πίνακα που κράτησε δέκα λεπτά | John Phillips/Getty Images for Sotheby's

Η «Κυρία με βεντάλια» του Κλιμτ πουλήθηκε σε ευρωπαϊκή τιμή ρεκόρ 99,2 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 16:28
Τέσσερις ενδιαφερόμενοι έδωσαν σκληρή μάχη για τον πίνακα που κράτησε δέκα λεπτά
|John Phillips/Getty Images for Sotheby's

Η «Κυρία με βεντάλια» του Κλιμτ πουλήθηκε σε ευρωπαϊκή τιμή ρεκόρ 99,2 εκατ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2023, 16:28

Ο πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ «Dame mit Fächer» («Κυρία με Βεντάλια») πουλήθηκε για 85,3 εκατομμύρια λίρες από τον οίκο Sotheby’s, και είναι πλέον το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πουληθεί σε δημοπρασία στην Ευρώπη.

Το έργο εμφανίστηκε στην αγορά μετά από 29 χρόνια και είναι ο τελευταίος πίνακας του αυστριακού καλλιτέχνη. Οι εκτιμήσεις έφερναν την τιμή του στα 65 εκατομμύρια λίρες, αλλά τις ξεπέρασε κατά πολύ όταν βγήκε σε δημοπρασία την Τρίτη 27 Ιουνίου.

Τέσσερις ενδιαφερόμενοι έδωσαν σκληρή μάχη που κράτησε δέκα λεπτά και τελικά ο πίνακας πουλήθηκε στην συλλέκτρια έργων Τέχνης Πάτι Γουόνγκ, η οποία τον διεκδίκησε για λογαριασμό άγνωστου αγοραστή από το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η τελική τιμή του πίνακα, στα 99,2 εκατ. ευρώ, ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 65 εκατομμυρίων λιρών που κατείχε το γλυπτό του Αλμπέρτο Τζακομέτι «L’homme qui marche I» («Ο άνθρωπος που περπατά Ι»). Το γλυπτό είχε πουληθεί επίσης από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο το 2010.

Η Ελενα Νιούμαν, πρόεδρος του Sotheby’s Europe και επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης του οίκου, δήλωσε: «“Η Κυρία με βεντάλια” είναι το τελευταίο πορτρέτο που δημιούργησε ο Γκούσταβ Κλιμτ πριν από τον πρόωρο θάνατό του, όταν ήταν ακόμη στην καλλιτεχνική του ακμή και παρήγαγε μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα και πειραματικά έργα του. Πολλά από αυτά τα έργα, όπως τα πορτρέτα για τα οποία είναι περισσότερο γνωστός, ήταν παραγγελίες. Αυτό, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μια καλλιτεχνική υπέρβαση, γεμάτη πειραματισμούς που ξεπερνούν τα όρια, καθώς και μια εγκάρδια ωδή στην απόλυτη ομορφιά».

Η «Κυρία με βεντάλια», το πορτρέτο μιας άγνωστης γυναίκας, βρισκόταν ακόμα σε ένα καβαλέτο στο στούντιο του Κλιμτ τη στιγμή του πρόωρου θανάτου του καλλιτέχνη το 1918, σε ηλικία 55 ετών.

Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για έργο του Κλιμτ ήταν 95,5 εκατομμύρια ευρώ για το «Δάσος με τις σημύδες», το οποίο πουλήθηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας «Κυρία με βεντάλια» είχε βγει τελευταία φορά προς πώληση από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το 1994, όταν πουλήθηκε έναντι 11,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ δημοπρασίας τότε για έργο του καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...