1192
O Μέσι τον περασμένο Μάιο, σε ένα από τα τελευταία του -όπως αποδείχτηκε- ματς με την Μπαρτσελόνα | Photo by David Ramos/Getty Images/CreativeProtagon

Η ξαφνική «έξοδος» του Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2021, 17:22
O Μέσι τον περασμένο Μάιο, σε ένα από τα τελευταία του -όπως αποδείχτηκε- ματς με την Μπαρτσελόνα
|Photo by David Ramos/Getty Images/CreativeProtagon

Η ξαφνική «έξοδος» του Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2021, 17:22

Η ανακοίνωση του καταλανικού συλλόγου ότι «ο Λίο Μέσι δεν θα συνεχίσει με την Μπαρτσελόνα» έπεσε σαν βόμβα στις 20:51 (Ελλάδας) της 5ης Αυγούστου 2021. Η είδηση ήταν «σεισμική», θλιβερή και παράξενη. Ιστορική. Σχεδόν, απίστευτη.

Οπως έγραψαν οι Times, ο αργεντινός σούπερ-σταρ ήταν για το «Καμπ Νου» ό,τι ο Αντόνι Γκαουντί, ο Τζουάν Μιρό και ο Πάμπλο Πικάσο για τη Βαρκελώνη. Κάτι «περισσότερο από ένας παίκτης», για αυτόν τον σύλλογο που αυτοπροσδιορίζεται περήφανα ως «περισσότερο από ένα κλαμπ».

Από τις 16 Οκτωβρίου 2004, που πέτυχε το παρθενικό του γκολ με την πρώτη ομάδα των «Μπλαουγκράνα», και για 17 χρόνια υπήρξε η σπουδαιότερη ατραξιόν, μαγνήτης χορηγών (πριν από την πανδημία έφερνε στα ταμεία περί το 30% του συνόλου), σύμβολο ισχύος και, φυσικά, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της.

Η φανέλα του, με το «10», θα είναι πολύ… βαριά για όποιον τη φορέσει στο μέλλον. Πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση 35 τροπαίων, και είναι ο ρέκορντμαν του συλλόγου -και της La Liga- σε δεκάδες κατηγορίες. Πρώτος σε συμμετοχές (778), σε νίκες (542), σε γκολ (672), σε ασίστ (305), έξι χρονιές κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, έξι φορές πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ – οι αριθμοί του «ζαλίζουν». Ακόμη και την περασμένη σεζόν, στα 34 πια, που η Μπαρτσελόνα δεν ήταν… Μπαρτσελόνα, ο μικρόσωμος «μάγος» ήταν ο πιο σημαντικός της παίκτης. Παραμένει χαρισματικός και αξιόμαχος.

Οι ισπανικές εφημερίδες δεν είχαν άλλο θέμα την Παρασκευή (REUTERS/Albert Gea)

Οι εξελίξεις ξάφνιασαν τους πάντες. Ακόμη και οι συμπαίκτες του έμαθαν τα νέα από την επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την El Confidencial. Ο «Pulga» είχε επιστρέψει από τις διακοπές του στην Ιμπιθα το βράδυ της Τετάρτης, έτοιμος να υπογράψει το νέο συμβόλαιο που του είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος, Τζουάν Λαπόρτα, όμως οι όροι της συμφωνίας είχαν αλλάξει. Η Mundo Deportivo και το Radio Catalunya ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους ότι ο παίκτης ήταν εκνευρισμένος και απογοητευμένος από αυτή την ανατροπή, σε σημείο ώστε να βάλει τα κλάματα. Η έντονη συναισθηματική του φόρτιση δεν του επέτρεψε να αποχαιρετήσει τους οπαδούς της «Μπάρτσα» – θα το κάνει σύντομα. Το «διαζύγιο» που ο ίδιος είχε ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο (Μπαρτομέου), το είχε βγάλει από το μυαλό του. Είχε αποφασίσει να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα με την οποία συνδέθηκε από τα 13 του, τον Οκτώβριο του 2000.

Ο Μέσι με τη σύζυγό του, Αντονέλα Ροκούτσο, στο κότερο, στην Ιμπιθα την περασμένη Δευτέρα (Photo By Francisco Guerra/Europa Press via Getty Images)

Και ο Λαπόρτα ήθελε να τον κρατήσει στη Βαρκελώνη. Αλλωστε, με αυτή τη «σημαία» είχε εκλεγεί στην προεδρία. Τότε; Τι ήταν αυτό που άλλαξε, την τελευταία στιγμή, και διώχνει τον παίκτη από την Μπαρτσελόνα; Μια θλιβερή προεδρική θητεία, μια πανδημία και ένας πόλεμος επικράτησης, «απαντούν» τα πλέον αξιόπιστα ισπανικά και βρετανικά media. Οι αλόγιστες σπατάλες του Μπαρτομέου και η δραματική μείωση των εσόδων λόγω της Covid-19 οδήγησαν τον σύλλογο στο χείλος της χρεωκοπίας. Στη συνέχεια, η άρνησή του να αποκηρύξει την European Super League (ESL) τον έβαλαν στο στόχαστρο του προέδρου της La Liga, Χαβιέρ Τέμπας.

Η συμφωνία που έκλεισε ο ηγέτης της ισπανικής λίγκας με το επενδυτικό fund CVC Capital Partners, το οποίο θα τη δανείσει 2,7 δισ. ευρώ, στην αρχή φαινόταν ευεργετική για την «υπόθεση Μέσι». Ενα μέρος από τα 280 εκατ. ευρώ που αναλογούσαν στην Μπαρτσελόνα (όσα και στη Ρεάλ Μαδρίτης), θα χρηματοδοτούσαν το νέο του συμβόλαιο. Υπήρχαν, όμως, και τα «ψιλά γράμματα». Πρώτον, κάποιοι οικονομικοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά την απόκτηση νέων παικτών (τέτοιος θεωρείται ο Μέσι, αφού η σύμβασή του με τον σύλλογο είχε λήξει). Δεύτερον -και κυριότερο-, η υποχρέωση της Μπαρτσελόνα (και όλων των μελών της λίγκας) να παραχωρήσει στους επενδυτές το 10,95% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της για τα επόμενα 50 χρόνια.

Η «Μπάρτσα» δεν το δέχτηκε, όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης. Μια τέτοια υποθήκη θα υποχρέωνε τους δύο κορυφαίους ισπανικούς συλλόγους να αποκηρύξουν την ESL, κάτι που αρνούνται πεισματικά να κάνουν. Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο πρόεδρος Λαπόρτα ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω τον σύλλογο για τα επόμενα 50 χρόνια, προκειμένου να κρατήσω τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών. Γιατί Μπάρτσα είναι πάνω απ’ όλους και όλα. Ο Λίο ήθελε να μείνει, κι έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να μείνει. Αλλά στο τέλος έρχεται μια στιγμή που πρέπει να δεις ψυχρά τα συμφέροντα και τα όρια του συλλόγου… Τρέφουμε αιώνια ευγνωμοσύνη για εκείνον, αλλά θα συνεχίσουμε χωρίς εκείνον».

Κάποια ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη φυγή του Μέσι ως «παράπλευρη απώλεια» ενός πολέμου επικράτησης. Κάποια άλλα ισχυρίζονται πως η αγαπημένη του ομάδα τον «πρόδωσε». Οι πιο καχύποπτοι δεν αποκλείουν να πρόκειται για «μπλόφα» του καταλανικού συλλόγου, σε συνεννόηση με τον ποδοσφαιριστή, ώστε να ξεσηκωθούν οι υπόλοιπες ισπανικές ομάδες εναντίον του Τέμπας. Τάσσονται κι αυτές εναντίον της ESL, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι ο Αργεντινός «ευθύνεται» για το 20% των εσόδων της λίγκας από τηλεοπτικά συμβόλαια και εμπορικές συμφωνίες, τα οποία τη σεζόν 2019-2020 ανέρχονταν σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ανχελ Τόρες, πρόεδρος της Χετάφε, είναι ένας από τους παράγοντες που είχαν ζητήσει από τον Τέμπας να κάνει μια εξαίρεση στην περίπτωση του Μέσι, και να μη δυσκολέψει την Μπαρτσελόνα να τον κρατήσει κοντά της. Δεν έχουν απομείνει και πολλοί «αστέρες» στο ισπανικό πρωτάθλημα: ο Μπενζεμά με τον Σουάρες στη δύση της καριέρας τους, ο Γκριεζμάν, και ο Αζάρ που δεν έχει «πιάσει», ακόμα, στη Ρεάλ.

Η Μπαρτσελόνα αποχαιρέτησε το «καμάρι» της με ένα βίντεο επτά λεπτών, γεμάτο από τις πιο εντυπωσιακές του στιγμές. Μερικές από αυτές – πώς να χωρέσουν όλες; Και τώρα; Ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του Μέσι; Καλή ερώτηση…

Η Μάντσεστερ Σίτι έσπευσε να διαρρεύσει στους Times ότι δεν θα ενδιαφερθεί. Μόλις απέκτησε τον Τζακ Γκρίλις, από την Αστον Βίλα, με μεταγραφή – ρεκόρ για το αγγλικό ποδόσφαιρο (πάνω από 100 εκατ. λίρες), και δεν της περισσεύουν τόσα χρήματα. Από την άλλη, η Daily Mail έγραψε πως κάποια στελέχη του συλλόγου δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο ίδιος ο Μέσι, μάλλον, βλέπει τη Σίτι ως ιδανικό προορισμό. Με τον Πεπ Γκουαρντιόλα είναι βέβαιος ότι θα απολαύσει το παιχνίδι, όπως στην προηγούμενη συνεργασία τους.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, και τον θέλει, και μπορεί να τον αποκτήσει. Ηδη, οι οπαδοί της ονειρεύονται το «τρίο» Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ. Εκεί ο Λίο θα συναντήσει τα φιλαράκια του από την Αργεντινή (Ντι Μαρία, Παρέδες), αλλά κυρίως τον Βραζιλιάνο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί άψογα στη Βαρκελώνη. Ο Νεϊμάρ τον περιμένει «πώς και πώς». Το βράδυ της Τετάρτης, αν και όλα έδειχναν ότι ο Μέσι θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα, «ανέβασε» στο Instagram μια φωτογραφία τους, παρέα με τους Ντι Μαρία, Βεράτι και Παρέδες.

Ακόμη και η Τσέλσι θα μπορούσε να τον αποκτήσει – η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ανοίξει την όρεξη του Αμπράμοβιτς. Υπάρχουν πάντα και οι προοπτικές του MLS (ο Μέσι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, μέτοχο της Ιντερ Μαϊάμι, αλλά και δικό του σπίτι στη Φλόριντα), ή της Νιούελς Ολντ Μπόις, στην οποία τον είχε πάει μικρούλη η αγαπημένη του γιαγιά, Σέλια, για να πρωτοπαίξει ποδόσφαιρο. Αλλά, μάλλον, αυτές οι επιλογές μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια ακόμα.

Προς το παρόν, ο αργεντινός σούπερ-σταρ έχει δύο επιθυμίες: να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ για άλλη μια φορά, και να απολαύσει, ξανά, το παιχνίδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...