264
Αστυνομικός φρουρεί την πλατεία νωρίς την 4η Ιουνίου 2019 | EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Κίνα «πνίγει» κάθε διαμαρτυρία στην 30ή επέτειο από τη σφαγή της Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 09:37
Αστυνομικός φρουρεί την πλατεία νωρίς την 4η Ιουνίου 2019
|EPA/HOW HWEE YOUNG

Η Κίνα «πνίγει» κάθε διαμαρτυρία στην 30ή επέτειο από τη σφαγή της Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 09:37

Μια ήσυχη ημέρα με πολλούς περισσότερους αστυνομικούς από ό,τι συνήθως είναι η σημερινή γύρω από την πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Στην 30η επέτειο της αιματηρής καταστολής της φοιτητικής εξέγερσης, οι κινεζικές Αρχές φρόντισαν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, που πλέον έχουν επεκταθεί και στο Ιντερνετ. Προληπτικές συλλήψεις, περιπολίες, σίγαση στα κοινωνικά δίκτυα λέξεων και φράσεων που παραπέμπουν άμεσα ή έμμεσα στα γεγονότα του 1989.

Οι τουρίστες πρέπει να περάσουν από έλεγχο πριν φτάσουν στο σημείο, γράφει ο Guardian, ενώ δεν λείπουν και οι αστυνομικοί, ένστολοι αλλά και με πολιτικά. Οι ξένοι δημοσιογράφοι είτε δεν επιτρέπεται να μπουν στην πλατεία είτε μπαίνουν με συνοδεία. Αν μάλιστα  προσπαθήσουν να πάρουν φωτογραφίες εμφανίζονται αστυνομικοί με πολιτικά που ανοίγουν τις ομπρέλες τους για να τους εμποδίσουν.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης φυσικά δεν αναφέρουν τίποτα και στα κοινωνικά δίκτυα η λογοκρισία είναι στην ημερήσια διάταξη. Το κράτος, από την πλευρά του, είτε δεν αναφέρει τίποτα, είτε δικαιολογεί απολύτως  τη βία που άσκησε «για το καλό της κοινωνίας».

Το μόνο σημείο όπου επιτρέπονται κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίες είναι στο Χονγκ Κόνγκ όπου διοργανώνεται ολονυκτία με κεριά στην οποία παρίστανται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η εισβολή στρατιωτών και αρμάτων μάχης στην τεράστια πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου το απόγευμα της 3ης Ιουνίου 1989 και τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας άφησε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες θύματα – κανείς δεν γνωρίζει πόσα και, φυσικά, οι Αρχές δεν παραδέχονται το μέγεθος της σφαγής.

Η εικόνα του άνδρα μπροστά στο άρμα μάχης είναι ως σήμερα η πιο δυνατή εικόνα από την εξέγερση στην πλατεία. Είναι ένας άγνωστος  ήρωας: το όνομα και η τύχη του παραμένουν ως σήμερα στο σκοτάδι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...