685
| CreativeProtagon

Η Κ-Pop με βίντεο και άλλα ψηφιακά όπλα στη μάχη υπέρ των μαύρων

Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 16:55
|CreativeProtagon

Η Κ-Pop με βίντεο και άλλα ψηφιακά όπλα στη μάχη υπέρ των μαύρων

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2020, 16:55

Ο νομπελίστας συγγραφέας Ελίας Κανέτι περιέγραψε τη μάζα ως αντίβαρο στην εξουσία ενώ ο Γκυστάβ Λε Μπον, ο γάλλος διανοητής που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής ψυχολογίας, επισήμανε την αμφισημία του πλήθους η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταστεί δύναμη καταστροφική, φανατισμός και παρακμή.

Για τις μάζες έχουν γραφτεί πολλά αλλά κανένας δεν αμφισβητεί ότι διαθέτουν μια μυστηριώδη και σαγηνευτική ισχύ η οποία άλλοτε εκφράζεται ως επιθυμία κατάληψης της εξουσίας με στόχο την απόλυτη κυριαρχία την οποία κέρδισε, για παράδειγμα, το 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι και οι μελανοχίτωνές του μετά την Πορεία προς τη Ρώμη, και άλλοτε εκφράζεται ως αντίσταση στην όποια καταπιεστική εξουσία – από τους αντιφρονούντες της πλατείας Τιένανμεν, από τους οργισμένους φοιτητές του 1968, από τους ακτιβιστές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, από τους εξεγερμένους της Ανοιξης της Πράγας, από τους αγανακτισμένους ομοφυλόφιλους του Στόουνγουολ, από τους εξαθλιωμένους μαύρους μαθητές του Σοβέτο, από τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ.

Σήμερα, ωστόσο, στην εποχή της ψηφιοποιημένης δημοκρατίας, αναδεικνύονται νέες μορφές μαζικής αντίδρασης και αντίστασης στις όποιες καταχρήσεις της εξουσίας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα προσέφεραν πρόσφατα οι εκατομμύρια λάτρεις της αποκαλούμενης K-Pop, της κορεατικής ποπ μουσικής.

Την ώρα που σε περισσότερες από εκατό πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τεράστια πλήθη κατακλύζουν τους δρόμους και τις λεωφόρους διαμαρτυρόμενοι κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και της ρατσιστικής βίας, οι θαυμαστές των πιο γνωστών συγκροτημάτων της K-Pop στηρίζουν τον αγώνα του διεθνούς, όπως αναπτύσσεται, κινήματος Black Lives Matter, αχρηστεύοντας ρατσιστικά hashtags αλλά και μην επιτρέποντας στους αμερικανούς αστυνομικούς να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ολα άρχισαν την 31η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter προς τους πολίτες να αποστέλλουν βίντεο ή φωτογραφίες «παράνομων δραστηριοτήτων από τις διαμαρτυρίες» που συνεχίζονται σε ολόκληρη την Αμερική με αφορμή τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Μάλιστα προέβησαν και στη δημιουργία μιας ειδικής εφαρμογής ονόματι… iWatch.

Αλλά τα εκατομμύρια φανατικών της K–Pop κατάφεραν ουσιαστικά να αχρηστεύσουν την εν λόγω εφαρμογή, κατακλύζοντας την με βίντεο των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, memes και GIFs. «ΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΨΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!!! ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΟΥΜΕ!!! ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΆΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ», τιτίβισε κάποιος στο Twitter και σύντομα μετά η αστυνομία του Ντάλας αναγκάστηκε να ανακοινώσει στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως η εφαρμογή που σχεδιάστηκε ούτως ώστε να καταστεί ευκολότερη η καταγγελία πολιτών από συμπολίτες τους δεν ήταν προσωρινά διαθέσιμη λόγω «τεχνικών δυσκολιών».

Την επομένη, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Vanity Fair, η αστυνομία του Γραντ Ράπιντς, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Μίσιγκαν, ανακοίνωσε πως δημιούργησε ένα ειδικό portal για να αναρτούν οι νομοταγείς πολίτες βίντεο ή φωτογραφίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία κατά διαδηλωτών ενώ η αστυνομία του Κίρκλαντ, ενός προαστίου ανατολικά του Σιάτλ στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ζήτησε μέσω του Twitter από τους πολίτες να αποστείλουν βίντεο και φωτογραφίες από τις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αμφότερες οι ενέργειες των δύο αστυνομικών διευθύνσεων έγιναν εγκαίρως αντιληπτές από τους οπαδούς της K–Pop, οι οποίοι, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τα αγαπημένα τους μουσικά είδωλα, κατάφεραν να θέσουν εκτός λειτουργίας τις εφαρμογές.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια πράξη πολιτικής ανυπακοής στον καιρό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν διαδραματίσει καίριο ρόλο κατά τη διάρκεια λαϊκών εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες, για παράδειγμα, ή στην Καταλονία και στο Χονγκ Κονγκ. Οι λεωφόροι και οι πλατείες θα γεμίζουν και στο μέλλον με αγανακτισμένους πολίτες κάθε φορά που η εξουσία δείχνει το χειρότερο πρόσωπό της αλλά καθώς καθίσταται ολοένα περισσότερο ψηφιακή, περισσότερο αόρατη, τόσο θα εξελίσσεται και θα εντείνεται η αντίσταση των πολιτών στα social media.

Οσον αφορά ειδικά τον ψηφιακό ακτιβισμό των φανατικών της K-Pop, ενώπιον της εντυπωσιακής, ομολογουμένως, δράσης τους, τα μέλη του συγκροτήματος BTS, του πιο διάσημου μουσικού γκρουπ στον κόσμο, αποφάσισαν να τιτιβίσουν και αυτά την γνώμη τους για όσα τραγικά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας: «Εναντιωνόμαστε στις φυλετικές διακρίσεις. Καταδικάζουμε τη βία. Εσύ, εγώ, εμείς έχουμε το δικαίωμα να μας σέβονται. Θα αντισταθούμε μαζί. #BlackLivesMatter». Πολύ σύντομα το tweet των BTS συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο retwetted tweets του κόσμου, ενώ στη συνέχεια οι BTS προέβησαν στη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο κίνημα Black Lives Matter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...