929
Στιγμιότυπο από δρόμο της Αθήνας: το «μεγάλο» μάτι της κοινωνίας κοιτάζει… στραβά τους νέους ανθρώπους | InTime News

Η γενιά «Υ» στην Ελλάδα παίρνει κάτω από 500 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 13:44
Στιγμιότυπο από δρόμο της Αθήνας: το «μεγάλο» μάτι της κοινωνίας κοιτάζει… στραβά τους νέους ανθρώπους
|InTime News

Η γενιά «Υ» στην Ελλάδα παίρνει κάτω από 500 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2016, 13:44

Η Ελλάδα δεν είναι για τους νέους. Δεν είναι μόνο η αίσθηση ενός ανασφαλούς μέλλοντος ή η αδυναμία να βρουν μια ευκαιρία στην αγορά εργασίας, όσο η σιγουριά ότι ακόμη κι αν βρουν εργασία θα είναι κακοπληρωμένη. Η έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον ιστότοπο Kariera.gr, δείχνει πως πέραν της «αίσθησης» υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά (κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2016) αποτυπώνει επακριβώς τη μισθολογική «καταβύθιση» των νέων ανθρώπων (18-29 ετών), οι οποίοι εργάζονται αυτή τη στιγμή. Το 45,6% αυτών λαμβάνει μισθό μικρότερο από 500 ευρώ.

Στη φετινή έρευνα έλαβαν μέρος 5.208 νέοι, εκπρόσωποι της γενιάς «Υ» (γεννημένοι κατά την περίοδο 1980-2000) ηλικίας 18-35 ετών, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ απ’ όλη την Ελλάδα με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου και τυχαίας δειγματοληψίας.

Το εντυπωσιακό μέγεθος του δείγματος περιορίζει όποιο στατιστικό λάθος στο 1%, καθιστώντας, έτσι, την παρούσα έρευνα τη μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα και σε χώρα της Ευρώπης για τη γενιά «Υ».

Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει τις στάσεις των νέων της συγκεκριμένης γενιάς στην Ελλάδα ως προς την καριέρα τους, τις φιλοδοξίες τους, τη σχέση εργασιακής και προσωπικής τους ζωής και τι είναι σημαντικό γι’ αυτούς όταν σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την καριέρα τους. Το 2016 η έρευνα εμπλουτίσθηκε με μία ενότητα που μελετά την επίδραση της κρίσης στην καριέρα των νέων.

Μερικά από τα αποτελέσματα:

Μόνο 8% των νέων επιθυμεί μία δουλειά στο Δημόσιο.

kariera-pou-doulepsoun1

Το 53% των νέων επιθυμεί να δουλέψει σε ελληνική εταιρεία.

Το 45,6% (όσων νέων 18-29 ετών δήλωσαν πως εργάζονται) παίρνει καθαρό μισθό μικρότερο από 500 ευρώ.

kariera-misthoi

1 στους 2 νέους δήλωσε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσωπική του ζωή.

kariera-ti-douleia

Ο πρώτος πιο σημαντικός λόγος για παραίτηση είναι η έλλειψη δικαιοσύνης (84%) και πέμπτος λόγος ο μισθός (69%). • Οι 40 εταιρείες στις οποίες επιθυμούν να εργαστούν οι νέοι 18-35 ετών.

kariera-pos-dialegoun

Σε ποιες εταιρίες θέλουν να εργαστούν:

  1. GOOGLE
  2. Coca-Cola Τρία Έψιλον
  3. Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
  4. Όμιλος OTE
  5. P&G HELLAS
  6. ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ AE
  7. Ελληνικά Πετρέλαια
  8. Microsoft
  9. Nestlé Ελλάς SA
  10. ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas
  11. PwC
  12. Apple
  13. Deloitte
  14. Aegean
  15. Μπισκότα Παπαδοπούλου Α.Ε.
  16. ΑΚΤΩΡ
  17. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  18. Ιnditex
  19. Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
  20. Ernst & Young
  21. Τράπεζα Πειραιώς
  22. MCKINSEY
  23. Όμιλος Υγεία
  24. LIDL ΕΛΛΑΣ
  25. L’Oréal
  26. Mondelēz International Inc.
  27. NIKE
  28. AB Βασιλόπουλος
  29. Alpha Bank
  30. KΟΡΡΕΣ
  31. Όμιλος Τιτάν
  32. Apivita
  33. IKEA
  34. INTRACOM
  35. Μασούτης A.E.
  36. SΚROUTZ
  37. BIC ΒΙΟΛΕΞ
  38. MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)
  39. ΔΕΗ
  40. VODAFONE

Φεύγουν για το εξωτερικό και δεν γυρίζουν

Μια άλλη, εξίσου ενδεικτική, έρευνα, δείχνει ότι οι νέοι που αποφασίζουν να φύγουν από τα στενά όρια της Ελλάδας και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό δεν το κάνουν για μια μικρή περίοδο, αλλά αποφασίζουν να κλείσουν για τα καλά πίσω τους την πόρτα της επιστροφής.

Μάλιστα, ο ορίζοντας παραμονής τους εκτός της Ελλάδας είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια με την προοπτική, σε αρκετούς από αυτούς, να μην επιστρέψουν ποτέ. Και φυσικά δεν έχουμε να κάνουμε με μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, αλλά για νέους έως 40 ετών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της ICAP για τους λόγους μετανάστευσης του ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) που παρατηρείται μαζικά τα χρόνια της κρίσης –οκτώ στους δέκα περίπου από όσους ερωτήθηκαν έφυγαν τα τελευταία πέντε χρόνια–, εκ των οποίων, μάλιστα, το 35% απαντά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει ποτέ στη χώρα.

Μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμονής, δηλαδή πάνω από πέντε χρόνια, έχει το 54%, ενώ το 46% απαντά ότι προτίθεται να μείνει στο εξωτερικό για βραχυπρόθεσμο διάστημα, δηλαδή έως τέσσερα χρόνια. Στην έρευνα που έγινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετείχαν 853 Ελληνες του εξωτερικού, και το ποσοστό αυτών που απαντά ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, που είχε διαμορφωθεί στο 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των 853 οι 341 συμμετείχαν και στην περυσινή έρευνα και από αυτούς επέστρεψαν μόλις 24.

Οι λόγοι που αποθαρρύνουν τους νέους να επιστρέψουν δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομική κρίση και με την αβεβαιότητα που υπάρχουν στη χώρα και επηρεάζουν κατά 37% την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η έλλειψη αξιοκρατίας και η διαφθορά αποτελούν τις κύριες αιτίες με ποσοστό 40%, ενώ άλλοι λόγοι είναι οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού που έχουν επιλέξει (34%), η αδυναμία εύρεσης εργασίας στον τομέα ή στον κλάδο σπουδών τους (24%), οι καλύτερες εργασιακές συνθήκες στις χώρες επιλογής (24%) και οι μεγαλύτερες αποδοχές (21%).

Από το σύνολο των ατόμων που έχουν φύγει το 71% είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού διπλώματος σε ποσοστό 72%). Οκτώ στους δέκα, μάλιστα, έχουν πάρει το πρώτο πτυχίο τους στην Ελλάδα, ενώ το ποσοστό αυτών που ολοκλήρωσαν το μεταπτυχιακό τους στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 25%, για να αυξηθεί στο 34% σε ό,τι αφορά την απόκτηση διδακτορικού τίτλου, στοιχείο που δείχνει και τον παραλογισμό του συστήματος, αφού η Ελλάδα δεν εξάγει απλώς ανθρώπινο δυναμικό, αλλά τα καλύτερα μυαλά, με υψηλή κατάρτιση, στα οποία έχει προηγουμένως επενδύσει.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν, όταν ένας από τους βασικούς λόγους φυγής από τη χώρα ήταν οι σπουδές, τώρα το 58% εγκαταλείπει τη χώρα για να εργαστεί, ενώ οι μισοί περίπου κατέφυγαν σε αυτή την επιλογή, αφού προηγουμένως είχαν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους πέντε κερδίζει ετησίως πάνω από 40.000 ευρώ, ενώ, εκτός από το κλίμα και τον τρόπο ζωής που θα τους παρακινούσαν να επιστρέψουν, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και ένα αντίστοιχο πακέτο αποδοχών είναι οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν να επιστρέψουν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...