642
Μια σκληρή εικόνα της καθημερινότητας στην Αθήνα: ένας άστεγος ζητάει οικονομική βοήθεια από τους περαστικούς | InTime News

H ανθρωπογεωγραφία των αστέγων της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 09:04
Μια σκληρή εικόνα της καθημερινότητας στην Αθήνα: ένας άστεγος ζητάει οικονομική βοήθεια από τους περαστικούς
|InTime News

H ανθρωπογεωγραφία των αστέγων της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2016, 09:04

Κάποτε ήταν ελάχιστοι, αποτελούσαν μια ηχηρή εξαίρεση σε μια κανονικότητα για την οποία ουδείς αμφέβαλλε. Προ κρίσης, οι άστεγοι των Αθηνών ήταν άτομα που προέρχονταν από ένα ευδιάκριτο περιθώριο, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα.

Τώρα, πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Τα όρια του περιθωρίου έχουν απλωθεί αρκετά με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει στην… επικράτειά του ακόμη και ανθρώπους που μέχρι πρότινος ανήκαν στη μεσαία, ου μην και στην ανώτερη τάξη.

Πλέον, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε πεζοδρόμια, κάτω από γέφυρες, σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε στοές, σε πιλοτές πολυκατοικιών. Τα τελευταία χρόνια ο συνολικός αριθμός των αστέγων έχει εκτιναχθεί, σύμφωνα με έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης του Δήμου Αθηναίων.

Βασική αιτία, όπως δήλωσαν οι περισσότεροι είναι η απώλεια εργασίας. Το 70,6% των αστέγων οδηγήθηκαν στην ανεργία την τελευταία πενταετία.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, ποσοστό 62%, οι άστεγοι της Αθήνας είναι Ελληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων οι άστεγοι στη συντριπτική τους πλειονότητα (85,4%) είναι άνδρες. Το μεγαλύτερο μέρος (57%) των αστέγων ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55. Μεγάλο ποσοστό οδηγήθηκε στον δρόμο την τελευταία πενταετία (71%) και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%. Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας. Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο. Το 47% δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγος, την απώλεια της εργασίας του.

Μεταξύ των αλλοδαπών αστέγων αρκετοί προέρχονται από Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή αλλά και από Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι πως 63,4% των αλλοδαπών βρέθηκαν να μη διαθέτουν κανένα επίσημο έγγραφο.

Οι περισσότεροι συγκεντρώνονται στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκονται οι βασικές κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και οι πιάτσες των εξαρτημένων από διάφορες ουσίες. Παράλληλα, τα σημεία αυτά επιλέγονται καθώς λειτουργούν εκεί ως επί το πλείστον καταστήματα και υπηρεσίες – δηλαδή δεν υπάρχει μόνιμος πληθυσμός σε σπίτια – και έτσι περιορίζονται οι καταγγελίες.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως τρεις στους δέκα αστέγους αρνούνται να φιλοξενηθούν σε κάποια ειδική δομή του δήμου ή άλλων φορέων. Μεταξύ των λόγων που τους έχουν οδηγήσει σε αυτή την άρνηση αναφέρουν τη γραφειοκρατία. Επίσης, κάνουν λόγο για την κακή κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους ξενώνες, τη συνύπαρξη με άλλα άτομα, τους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς και το ενδεχόμενο να αποχωριστούν ορισμένα οικεία τους πρόσωπα.

Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων,  Γιώργου Καμίνη, στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων.

Μέσω του προγράμματος δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχους (οικογένειες), που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα, ενώ στη συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε, μεταξύ 451 αστέγων, από το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, που διενεργεί τις καθημερινές επιτόπιες παρεμβάσεις στο δρόμο (street work). Οι δικαιούχοι του προγράμματος εξαργύρωναν τα κουπόνια στα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ και η απορροφητικότητα του προγράμματος ξεπέρασε το 95%.

Καμίνης: «Η συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Νορβηγίας θα συνεχιστεί»

«Μετά τα σημαντικά αποτελέσματα, αισιοδοξούμε ότι συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Νορβηγίας θα συνεχιστεί» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων, μέσω των κοινωνικών του δομών και με ισχυρές συμμαχίες φορέων, εταιριών και απλών πολιτών, ενισχύει περισσότερους από 25.000 κατοίκους στην πόλη, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά τη μάχη κατά της φτώχειας».

Ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνας, Γιόρν Ευγένι Γκίελσταντ, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα συνέβαλε στην υποστήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, καθώς και ότι σύντομα θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο, η βοήθεια, θα συνεχιστεί.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...