362
Η τρομερή περιπέτεια των παιδιών στις κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην Τεχνόπολη όπου τους περίμενε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης | Twitter

Πώς σώθηκαν από τις φλόγες 621 παιδιά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 16:15
Η τρομερή περιπέτεια των παιδιών στις κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην Τεχνόπολη όπου τους περίμενε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης
|Twitter

Πώς σώθηκαν από τις φλόγες 621 παιδιά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2018, 16:15

Καθετί, και το πιο ακραίο, το πιο δυσάρεστο, το πλέον απεχθές, περικλείει το αντίθετό του – και μέσα στην απόγνωση υπάρχει, λοιπόν, αισιοδοξία. Αυτή η αλήθεια, της άρρηκτης ενότητας των αντιθέτων, αποδείχθηκε και στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, με τρόπο που, τελικά, χαροποιεί τον καθένα μέσα στη στενοχώρια του: από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα -περιοχή που βρέθηκε στην κυριολεξία μέσα στη «ζώνη πυρός»- απομακρύνθηκαν εγκαίρως και σώθηκαν 621 παιδιά, χάρη σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 24 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η ασφαλής επιστροφή των παιδιών στην Αθήνα. Ολα τους μεταφέρθηκαν τμηματικά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με λεωφορεία, σε τρία στάδια. Τα πρώτα 150 παιδιά έφθασαν στις 11 το βράδυ της αποφράδας Δευτέρας, άλλα 150 παιδιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η επιχείρηση τερματίστηκε γύρω στη 1.45 το πρωί της Τρίτης, καθώς τότε επέστρεψαν περισσότερα από 300 παιδιά και οι πρόσκοποι μιας γειτονικής κατασκήνωσης που επιβιβάστηκαν και αυτοί στα λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων.

Πώς τα κατάφεραν οι υπεύθυνοι;

Καθώς ετέθη αμέσως σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του δήμου και ναυλώθηκαν λεωφορεία, εφαρμόστηκε το σχέδιο ασφαλούς αποχώρησης: οι δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας έσπευσαν στον Αγιο Ανδρέα και βοήθησαν το προσωπικό της κατασκήνωσης να την εκκενώσει εγκαίρως και να συγκεντρώσει τα παιδιά σε ασφαλές σημείο της παραλίας του Αγίου Ανδρέα. Η άσκηση ετοιμότητας που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν έπαιξε, φυσικά, τον θετικό της ρόλο.

Ο Δήμος Αθηναίων δεν παρέλειψε κάτι «κομβικό» σε τέτοιες περιπτώσεις: με συνεχείς ανακοινώσεις και μέσω των λογαριασμών του στο Facebook και στο Twitter ενημέρωνε τους γονείς για την εξέλιξη της όλης επιχείρησης.

Στη 1.30 το πρωί της Τρίτης και τα 621 παιδιά ήταν πλέον ασφαλή στην Αθήνα. Στο Γκάζι τα ανέμεναν κοινωνικοί λειτουργοί μαζί με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Ολα φιλοξενήθηκαν σε μία αίθουσα της Τεχνόπολης μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλον τον μηχανισμό του Δήμου Αθηναίων για τον άψογο συντονισμό και την επιτυχή έκβαση της δύσκολης αυτής επιχείρησης, και συγκεκριμένα τη Δημοτική Αστυνομία, το Τμήμα Παιδικών Εξοχών και τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Πρασίνου, Ανθρώπινου Δυναμικού, Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τη Διεύθυνση Παιδείας, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης, το Δημοτικό Βρεφοκομείο, τους εργαζομένους στην Τεχνόπολη, καθώς και την υπηρεσία ενημέρωσης 1595.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News