409
Επιβάτες -όλοι με μάσκες- στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γουχάν την 1η Απριλίου | REUTERS/Aly Song/File Photo

Η έλλειψη μάσκας «είναι το μεγάλο λάθος» της Δύσης στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 21:43
Επιβάτες -όλοι με μάσκες- στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γουχάν την 1η Απριλίου
|REUTERS/Aly Song/File Photo

Η έλλειψη μάσκας «είναι το μεγάλο λάθος» της Δύσης στη μάχη κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 21:43

Από την εικόνα που έχουμε για τον τρόπο με τον αντιμετώπισε η Κίνα την πανδημία του κορονοϊού μας λείπουν λεπτομέρειες για το πώς οι κινέζοι επιστήμονες οργάνωσαν την δική τους στρατηγική. Εύλογο ως ένα βαθμό. Σε μια χώρα με πολύ στενό έλεγχο πάνω στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στον επιστημονικό κόσμο, η πρόσβαση ξένων στους κινέζους ειδικούς είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αυτό κάνει τη συνέντευξη στο Science του Τζορτζ Γκάο, του επικεφαλής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, μια σπάνια όσο και ενδιαφέρουσα δυνατότητα να δούμε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κινεζικών Αρχών.

Η ομάδα του Γκάο, που παραμένει και αρκετά δραστήριος επιστημονικά, απομόνωσε πρώτη τον SARS-CoV-2, τον κορονοϊό πίσω από την πανδημία. Εχουν μάλιστα πέντε δημοσιεύσεις για τον ιό στο New England Journal of Medicine και στο Lancet, δύο από τις πιο έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις.

Μεταξύ άλλων, όπως γράφει ο Monde, ο κινέζος επιστήμονας λέει ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι θεμελιώδης στρατηγική για τον έλεγχο κάθε λοιμώδους νοσήματος και ακόμη περισσότερο για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε ένα πρώτο στάδιο υπάρχουν διάφοροι τρόποι περιορισμού που δεν κάνουν χρήση φαρμάκων, όπως το μερικό ή γενικό lockdown. Απαραίτητη είναι, όπως προσθέτει, και η θέληση να επιβληθούν τα μέτρα από τις Αρχές, τοπικές και κρατικές.

Ο Γκάο ερωτάται για τα λάθη που έγιναν εκτός Κίνας. Κατά τη γνώμη του το μεγαλύτερο είναι ότι οι πολίτες δεν φορούσαν μάσκα για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Με δεδομένο ότι πολλοί μπορεί να φέρουν τον ιό, αλλά οι ίδιοι μένουν ασυμπτωματικοί, η μάσκα καθίσταται απαραίτητη, εξηγεί.

Σημειώνει ακόμη ότι παραμένει αβέβαιη η εικόνα για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες διαφορετικών υλικών.

Ωστόσο ο Γκάο απορρίπτει (πράγμα μάλλον αναμενόμενο) αναφορές ότι ο κορονοϊός και η επικίνδυνη πνευμονία εμφανίστηκαν στην πόλη Γουχάν και την γύρω περιοχή πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και καταγράφηκαν επισήμως τα πρώτα κρούσματα. Δείχνει όμως να «αθωώνει» τις αγορές τροφίμων της πόλης, οι οποίες λέγεται ότι ήταν το σημείο από όπου ξεπήδησε ο ιός και άρχισε να διαδίδεται στην κοινότητα.

Ο Γκάο σε ερωτήματα που του γίνονται προσπαθεί να δικαιολογήσει τη βραδύτητα με την οποία οι κινεζικές Αρχές και οι επιστήμονες, δημοσίευσαν στοιχεία που αφορούσαν τον ιό ώστε να βοηθήσουν στο έργο άλλων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο. Εξηγεί ότι πρώτα έπρεπε να συγκεντρωθούν με προσοχή τα επιδημιολογικά δεδομένα για ένα «επικίνδυνο και ύπουλο ιό».

Σε ό,τι αφορά τέλος της χώρα του, λέει ότι η εξάπλωση έχει επιβραδυνθεί κατά πολύ, αν και ακόμη δεν υπάρχει «ανοσία της αγέλης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...