458
Ποσοστό 50% εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό, έναντι 42% που θεωρεί μικρό ή καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 8% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και όμως, ένας στους δύο πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 13:15
Ποσοστό 50% εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό, έναντι 42% που θεωρεί μικρό ή καθόλου πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο και 8% που δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και όμως, ένας στους δύο πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2020, 13:15

Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί τον κίνδυνο του κορονοϊού αποτυπώνεται σε  δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, όπου ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί πως δεν κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ποσοστό 50% των πολιτών εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορονοϊό, έναντι 42% που θεωρεί το ενδεχόμενο αυτό μικρό ή καθόλου πιθανό και 8% που δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Προφανώς το 42%+8% είναι το ποσοστό των πολιτών που επιμένουν να κυκλοφορούν κανονικά, παρακάμπτοντας ή αγνοώντας επιδεικτικά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οσο για την καθιερωμένη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, το  67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι την παρακολουθεί καθημερινά, το 21%  δύο- τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ.

Το 86% κρίνει την τακτική ενημέρωση Τσιόδρα-Χαρδαλιά ως επαρκή και τεκμηριωμένη, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή.

Ισως σε αυτά τα 5% και 6% να υπάγονται και αυτοί που χωρίς ίχνος κοινωνικής συνείδησης θεωρούν αχρείαστα -πόσο μάλλον κακόβουλα- τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Πέντε στους δέκα θεωρούν πως η κάλυψη του ζητήματος του κορονοϊού γίνεται πολύ καλά από την ελληνική τηλεόραση, σε αντίθεση με το 35% που απαντά πως η τηλεόραση χειρίζεται το θέμα το ίδιο με άλλες φορές στο παρελθόν και το 10% χειρότερα.

Η ισορροπία των απόψεων μεταβάλλεται εντυπωσιακά όσον αφορά την αξιολόγηση των κινήσεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνα της Interview, το 87% των ερωτηθέντων κρίνει ως θετικές τις ενέργειες Μητσοτάκη, έναντι μόλις 10% που τις θεωρεί αρνητικές.

Ειδικα για την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, το 54% θεωρεί πως ήταν απαραίτητη, το 37% ζητά επιπλέον μέτρα, το 7% απαντά πως δεν ήταν απαραίτητη και το 2% δεν γνωρίζει-δεν απαντά.

Κατά τα άλλα, σε ποσοστό 87% οι πολίτες δηλώνουν ότι το τελευταίο διάστημα αύξησαν – λόγω κορονοϊού- την προσωπική τους υγιεινή.

Το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τηρεί απόσταση 2 μέτρων από τους ανθρώπους που συναντά έξω από το σπίτι του, το 22% μερικές φορές ξεχνιέται και μόλις το 3% δεν κρατά αποστάσεις.

Αναφορικά με την εργασία, τον μισθό ή το εισόδημα στις μέρες του κορονοϊού το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Τέλος, το 55% εκτιμά πως οι ισχύοντες περιορισμοί θα διαρκέσουν μέχρι το καλοκαίρι, το 30% μέχρι τέλος Απριλίου, το 10% μέχρι το τέλος του έτους και το 5% ακόμη ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Η (τέταρτη) έρευνα για τον κορονοϊό έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από 27/3/2020 έως 31/3/2020.

Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για όλους και το «Μένουμε Σπίτι» τα αποτελέσματα εξήχθησαν με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων για την αμιγώς ηλεκτρονική συμμετοχή των ερωτώμενων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...