324
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς κατέθεσε στη Γερουσία ότι για τη Ρωσία δεν υπάρχει διέξοδος από τον πόλεμο | REUTERS/Evelyn Hockstein

Η CIA κρίνει ότι ο Πούτιν παγιδεύτηκε στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 19:10
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς κατέθεσε στη Γερουσία ότι για τη Ρωσία δεν υπάρχει διέξοδος από τον πόλεμο
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Η CIA κρίνει ότι ο Πούτιν παγιδεύτηκε στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 19:10

«Ο Πούτιν δεν έχει βιώσιμη διέξοδο από τον πόλεμο, αλλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με αυτές τις ψεύτικες διαπραγματεύσεις» – τάδε έφη Γουίλιαμ Μπερνς, ο διευθυντής της CIA.

Στις 10 Μαρτίου ο Μπερνς και οι επικεφαλής των υπολοίπων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατέθεσαν στη Γερουσία, στην αρμόδια επιτροπή της. Η ακρόασή τους έγινε με τη μορφή των ερωταπαντήσεων και «με σχετική μόνον επιφυλακτικότητα» έγραψε η Corriere della Sera. Το ιταλικό Μέσο ερμήνευσε το μίτινγκ σαν «σημάδι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει τη στρατηγική της για διαφάνεια, ούτως ώστε να βάλει το Κρεμλίνο σε δύσκολη θέση».

Ο Μπερνς υποστήριξε ενώπιον όλων ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλέον δέσμιος των δικών του λανθασμένων εκτιμήσεων. Ο διευθυντής της CIA είπε επίσης ότι ο Πούτιν είχε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις κυρώσεις της Δύσης, ωστόσο τώρα διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν είχε σκεφτεί την κίνηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που εμπόδισε την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να χειριστεί τα τεράστια αποθέματα σκληρού νομίσματος (ισοδύναμα με 600 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με τον Μπερνς, ο Πούτιν «έχει παγιδεύσει τη χώρα του σε μια φούσκα προπαγάνδας» και όχι μόνο: «Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να κρύψει την αλήθεια από τον κόσμο για πολύν καιρό ακόμη. Τώρα έχουμε πληροφορίες ότι στη Ρωσία λογοκρίνουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν από τον πόλεμο είτε νεκροί είτε τραυματίες. Επιπλέον οι άνθρωποι εκεί συνειδητοποιούν τις σκληρές οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων».

Ερωτηθείς από Ρεπουμπλικανή γερουσιαστή αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, ο επικεφαλής των αμερικανών κατασκόπων απάντησε ότι «αυτό είναι το στιλ των Ρώσων, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των πολιτών τους, αλλά έχουν ενθαρρύνει τη χρήση τους και στη Συρία και σε άλλα μέρη». Εξήγησε, πάντως, τη στάση της υπηρεσίας του πολύ καθαρά: «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος». Ωστόσο δεν συνόδευσε τις εκτιμήσεις του από αποδείξεις, δεν είπε αν υπάρχουν καν συγκεκριμένες ενδείξεις στα πεδία των μαχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...