674
Ο Τραμπ κάνει ότι δοκιμάζει ένα τεστ για κορονοϊό κατά την επίσκεψή του το Σάββατο σε βιομηχανία φαρμακευτικών ειδών στο Μέιν. Φυσικά ούτε λόγος για μάσκα | REUTERS/Tom Brenner

Η ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το ψυχολογικό όριο των 400.000 νεκρών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 09:20
Ο Τραμπ κάνει ότι δοκιμάζει ένα τεστ για κορονοϊό κατά την επίσκεψή του το Σάββατο σε βιομηχανία φαρμακευτικών ειδών στο Μέιν. Φυσικά ούτε λόγος για μάσκα
| REUTERS/Tom Brenner

Η ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το ψυχολογικό όριο των 400.000 νεκρών

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2020, 09:20

Κοντά στο όριο των 400.000 θανάτων από τον κορονοϊό βρίσκεται η ανθρωπότητα. Η πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 397.179 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών το Σάββατο στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότεροι από 6.827.260 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 2.963.800 θεωρούνται θεραπευμένοι. Επίκεντρο της επιδημίας είναι εδώ και εβδομάδες η αμερικανική ήπειρος καθώς ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός απωλειών από την Covid-19 καταγράφεται στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Τους περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό μετρούν οι ΗΠΑ όπου περίπου 110.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και καταγράφηκε η πρώτη απώλεια.

Με βάση τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, στις ΗΠΑ ακόμη 749 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ως χθες Σάββατο στις 20:30 τοπική ώρα (03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Μετά τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας του ιού στην υπερδύναμη ανέρχεται σε πάνω από 109.791, ενώ τα κρούσματα σε τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια. Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

To βράδυ του Σαββάτου (πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδος), οι αρχές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν τον θάνατο ακόμη 904 ανθρώπων. Το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της Covid-19 στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ανήλθε σε 35.930. Παράλληλα καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 27.075 νέα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας σε 672.846 τις επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Στην Ευρώπη η Βρετανία είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα, καθώς επισήμως ο αριθμός των νεκρών έσπασε το φράγμα των 40.000, αν και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπινων απωλειών από την επιδημία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο από την κυβέρνηση, ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 204, φτάνοντας στους 40.465. Περιλαμβανομένων όμως των ύποπτων θανάτων από την νόσο, ο αριθμός των νεκρών αυτή την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τους 50.000, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters που βασίστηκε σε επίσημες πηγές.

Στην Ιταλία, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 33.846, καθώς αυξάνεται με χαμηλούς ρυθμούς, ενώ η χώρα αίρει πολλά από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο ενός χωρίς προηγούμενου lockdown.

Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 72 άνθρωποι και καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα. Στο μεταξύ, 293 ασθενείς νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.002 είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Οπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε οκτώ περιφέρειες της χώρας – επί συνόλου είκοσι ενός- το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν υπήρξαν νεκροί. Στην δε νότια περιοχή της Μπασιλικάτα, δεν καταγράφονται νέα κρούσματα εδώ και δέκα ημέρες και δεν έχει σημειωθεί θάνατος από κορονοϊό, εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Πολύ κοντά στο ψυχολογικό φράγμα των 30.000 θανάτων έφτασε η Γαλλία. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ριζική επιβράδυνση της επιδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων στη Γαλλία εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ο πέμπτος υψηλότερος στον κόσμο, αυξήθηκε το Σάββατο με βραδύτερους ρυθμούς, καθώς οι αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19 αυξήθηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο κατά 31, ή 0,1%, φτάνοντας τους 29.142. Την Παρασκευή είχαν αναφερθεί 46 επιπλέον θάνατοι μέσα σε 24 ώρες (αύξηση 0,2%). Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού αυξήθηκε κατά 579, φτάνοντας συνολικά τα 153.634. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 35, σε 1.059, λιγότερο από την μείωση των 69 την Παρασκευή, αλλά επεκτείνει μια σταθερή πτώση μετά την κορύφωση των 7.000 ασθενών σε ΜΕΘ στις αρχές Απριλίου.

Ο επικεφαλής μιας επιστημονικής επιτροπής για την Covid-19 που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σε μια ακόμη ένδειξη της υποχώρησης της επιδημίας, η αστυνομική αρχή του Παρισιού ανακοίνωσε ότι έκλεισε χθες ένα προσωρινό νεκροτομείο που στήθηκε τον Απρίλιο σε ένα άδειο κτίριο στην χονδρική αγορά τροφίμων Ρανζίς, νότια της πρωτεύουσας.

Η Γαλλία τον τελευταίο μήνα έχει χαλαρώσει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα, εστιατόρια και μπαρ άνοιξαν ξανά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...