379
Ο Στάμος Ζούλας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Οσα δεν έγραψα...» | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πένθος στον δημοσιογραφικό κόσμο για τον Στάμο Ζούλα

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2018, 18:12
Ο Στάμος Ζούλας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Οσα δεν έγραψα...»
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πένθος στον δημοσιογραφικό κόσμο για τον Στάμο Ζούλα

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 11:08
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/11/2018, 18:12

Δημοσιογράφος και συγγραφέας, μια εμβληματική μορφή της «Καθημερινής» και των εφημερίδων συνολικά για πάνω από μισό αιώνα, ο Στάμος Ζούλας απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών. Ηταν επί σειρά ετών αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της «Καθημερινής», στην οποία –σε μια σπάνια περίπτωση δεσίματος δημοσιογράφου με ένα έντυπο– εργάστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια!

Ο Στάμος Ζούλας γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1955, σε ηλικία μόλις 18 ετών, και συγκεκριμένα στην «Καθημερινή» την οποία έζησε επί έξι και πλέον δεκαετίες διανύοντας όλη την ιεραρχία της δημοσιογραφίας: Πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφημερίδας από το 1996 ως το 2002, σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.

Οπως σημειώνει το kathimerini.gr, μόνη διακοπή στη μακρά αυτή διαδρομή στην «Καθημερινή» της οποίας υπήρξε ο μακροβιότερος συνεργάτης, ήταν η επταετής συνειδητή αποχή του από τη δημοσιογραφία στη διάρκεια της χούντας και το διάστημα 1986-1988. Ενόψει, τότε, της εξαγοράς της «Καθημερινής» από τον Γ. Κοσκωτά παραιτήθηκε και ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή». Αποχώρησε από την «Βραδυνή» όταν εξαγοράστηκε και αυτή από τον Γ.Κοσκωτά, λόγω διαφωνίας του με παρέμβαση του νέου εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας.

Διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του πρώτου δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» του οποίου διετέλεσε για ένα διάστημα και διευθυντής. Το 1977 ανέλαβε την ευθύνη και παρουσίαση της πρώτης εβδομαδιαίας πολιτικής εκπομπής της ΕΡΤ με τίτλο «η Εβδομάδα που πέρασε», ενώ στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και ημερήσιες εφημερίδες («Ελευθεροτυπία», «Επίκαιρα», «Ενα», «Ναυτεμπορική» κ.α).

Κάλυψε δημοσιογραφικά εκατοντάδες επισκέψεις και επαφές πολιτικών ηγετών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ διετέλεσε επί δύο θητείες και πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Το «Οσα δεν έγραψα» είναι ο τίτλος του μοναδικού βιβλίου του στο οποίο καταθέτει κάποιες από τις δημοσιογραφικές του μνήμες.

Ο Στάμος Ζούλας ήταν πατέρας του Κωνσταντίνου Ζούλα, δημοσιογράφου και διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Στάμου Ζούλα εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί:

Από το γραφείο του Πρωθυπουργού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

Ο Στάμος Ζούλας υπήρξε πιστός λειτουργός της δημοσιογραφίας μέχρι το τέλος.

Kατάφερε να καταξιωθεί για την εγκυρότητα της πένας του μέσα από την εξηνταετή πορεία του σε όλη την δημοσιογραφική ιεραρχία της «Καθημερινής».

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στον γιο του Κωνσταντίνο Ζούλα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...