312
|

H πρώτη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 12:35

H πρώτη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 12:35

Με ανακοίνωση – καταγγελία του υπουργείου Εξωτερικών για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την έκδοση σχετικής Navtex από την Αγκυρα, έκανε πρεμιέρα ο Αλέξης Τσίπρας υπό τη νέα του ιδιότητα ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ως πρώτη αντίδραση επί του πεδίου δράσης του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» που έβγαλε ο Ερντογάν για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εστάλη στην περιοχή η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» (φωτογραφία κάτω).

Ηδη όπως έγινε γνωστό, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3-4 ναυτικών μιλίων από το «Barbaros», πάντα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε κίνηση του τουρκικού σκάφους.

Σε ετοιμότητα εν τω μεταξύ έχουν τεθεί και άλλες μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέμβασή τους.

Το πρωί της Πέμπτης το «Barbaros» βρισκόταν ακριβώς στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που έχουν επίσης και την αρμοδιότητα έκδοσης Νavtex.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπό την ηγεσία πια του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...