361
Ζάεφ και Τσίπρας από τους πανηγυρισμούς στις Πρέσπες στην αμηχανία από την παραίτηση Κοτζιά και την αποχώρηση του VMRO από τη βουλή των Σκοπίων | INTIMEnews

«Αυγή»: Οταν ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Ζάεφ (αφού παραίτησε τον Κοτζιά)

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 08:19
Ζάεφ και Τσίπρας από τους πανηγυρισμούς στις Πρέσπες στην αμηχανία από την παραίτηση Κοτζιά και την αποχώρηση του VMRO από τη βουλή των Σκοπίων
|INTIMEnews

«Αυγή»: Οταν ο Τσίπρας πήρε τηλέφωνο τον Ζάεφ (αφού παραίτησε τον Κοτζιά)

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2018, 08:19

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι αυτός που βρισκόταν κοντά στην παραίτηση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Τελικά όμως η ζωή τα έφερε αλλιώς και αυτός που είδε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνησή του ήταν ο έλληνα ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς.

Όπως κάνει γνωστό η εφημερίδα «Αυγή», ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την παραίτηση Κοτζιά ήταν να πάρει τηλέφωνο τον Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας -σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας – κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φέρεται να εξέφρασε στον έλληνα ομόλογό του τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την παραίτηση Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους.

«Να στείλω ένα μήνυμα προς τους γείτονές μας που αυτές τις ημέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν σε ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας για ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», είχε αναφέρει επί λέξει  ο Πρωθυπουργός.