408
Ο Στέφεν Χάιντζ, επικεφαλής του Rockefeller Brothers Fund σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου | .

H οικογένεια Ροκφέλερ απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 18:00
Ο Στέφεν Χάιντζ, επικεφαλής του Rockefeller Brothers Fund σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου
|.

H οικογένεια Ροκφέλερ απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2016, 18:00

Πώς γίνεται μια εταιρεία που δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία μέσω του πετρελαίου τώρα να εγκαταλείπει τη χρυσοφόρα πηγή και να στρέφεται σε άλλου είδους σχέδια; Η λογική του επιχειρείν λέει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε καθαρή τρέλα, ωστόσο για την οικογένεια Ροκφέλερ είναι μια εκπεφρασμένη απόφαση.

Το 1870, ο Τζον και ο Ουίλιαμ Ροκφέλερ ίδρυσαν από κοινού τη Standard Oil Company, τον πετρελαϊκό κολοσσό τον οποίο έμελλε να διαδεχθούν πολυεθνικές όπως η Exxon, η Chevron, η Amoco και η Mobil. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να γράφονται αρκετές από τις «χρυσές» σελίδες της οικογένειας.

Οπως σημειώνει και ο ιστότοπος Quartz, το Rockefeller Family Fund, που διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία των κληρονόμων των Ροκφέλερ τους από το πετρέλαιο, καθώς και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα, θα ανακοινώσουν λίγο πριν από την σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, την πρόθεσή τους να αποεπενδύσουν συνολικά 50 δισ. δολάρια από τα ορυκτά καύσιμα και να τα επενδύσουν σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια, 180 ιδρύματα (φιλανθρωπικές και θρησκευτικές οργανώσεις, τοπικές κυβερνήσεις κ.ά ), καθώς και ιδιώτες επενδυτές, έχουν δεσμευθεί να εκποιήσουν τη συμμετοχή τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να επενδύσουν τα ποσά αυτά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο υπό την αιγίδα των κληρονόμων των Ροκφέλερ, λειτουργούν περίπου 800 ιδρύματα, τα οποία έχουν δεσμευθεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2014 να αποσύρουν επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων σε εταιρείες ενέργειας

Ενας από τους υπογράφοντες της κίνησης είναι ο επικεφαλής του Rockefeller Brothers Fund (έτερου fund διαχείρισης της τεράστιας περιουσίας), Στέφεν Χάιντζ, εκ των κληρονόμων του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Ροκφέλερ. Ο Χάιντζ δήλωσε ότι η κίνηση θα ήταν σύμφωνη με τις επιθυμίες του ιδρυτή της δυναστείας.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι, αν ζούσε σήμερα, ως ένας έξυπνος επιχειρηματίας που κοίταζε προς το μέλλον, θα κινούνταν μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και θα επένδυε σε καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε ο Στέφεν Χάιντζ, σύμφωνα με το Reuters.

Αναλυτές σημειώνουν πως η κίνηση των κληρονόμων των Ροκφέλερ μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις. Μια από αυτές είναι ότι θέλουν να απομυθοποιηθούν πάσης φύσεως επενδύσεις σε εταιρείες ενέργειας, κατά το πρότυπο του κινήματος ενάντια στις επενδύσεις στη Νότια Αφρική επί απαρτχάιντ, επιταχύνεται λόγω της Συνόδου Κορυφής, η οποία άρχισε τις εργασίες της την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι κατανοητή η δημόσια διαμάχη με την εταιρεία ExxonMobil που περιλάμβανε πύρινες ανακοινώσεις της μιας εταιρείας προς την άλλη.

Η ΕxxonMobil κάνει λόγο για σχέδιο συνωμοσίας που εξυφαίνουν εναντίον τους οι Ροκφέλερ και ότι χρηματοδότησαν δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που στρέφονται κατά των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...