916
H περίεργη σκηνή της συνέντευξης Τύπου: ο Ραούλ Κάστρο προσπαθεί να σηκώσει με το ζόρι το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα | Reuters

Πώς ο Ομπάμα παγίδευσε τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:33
H περίεργη σκηνή της συνέντευξης Τύπου: ο Ραούλ Κάστρο προσπαθεί να σηκώσει με το ζόρι το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα
|Reuters

Πώς ο Ομπάμα παγίδευσε τον Κάστρο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2016, 09:33

Ενα πράγμα είναι σίγουρο: στον Μπαράκ Ομπάμα αρέσουν οι συνεντεύξεις Τύπου. Μπορεί στο Λευκό Οίκο να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα και να μην ξεφεύγει από το τυπικό, όταν ταξιδεύει όμως στο εξωτερικό του δίνει και καταλαβαίνει. Λες και τον ιντριγκάρει να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ξένους ηγέτες χωρών οι οποίες δεν φημίζονται για τη δημοκρατική τους παράδοση.

Το είχε κάνει στην Κίνα, το 2013, με αποτέλεσμα να φέρει σε δύσκολη θέση τον κινέζο πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ. Το επανάλαβε στην Αιθιοπία, πέρυσι, όπου έχοντας δίπλα του τον ηγέτη της χώρας, ξεκίνησε να μιλάει για τα ανθρώπινα δικαίωμα σε μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει και πολύ καλό βαθμό σε αυτόν τον τομέα.

Το απόγευμα της Δευτέρας ήταν η σειρά του Ραούλ Κάστρο να πέσει στην παγίδα που έστησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι Κουβανοί που παρακολουθούσαν τη συνέντευξη Τύπου σε ζωντανή σύνδεση από το κρατικό κανάλι της χώρας, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Τον Κάστρο να χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήσεις ήκιστα επαινετικές και να μπαίνει σε μια διαδικασία απολογίας.

Το υψωμένο χέρι

Για τη σημειολογία του πράγματος, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Politico, η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τον Ραούλ Κάστρο να πιάνει το χέρι του Μπαράκ Ομπάμα και να προσπαθεί να το υψώσει στον αέρα, ως ένδειξη μιας κοινής, ελάχιστα προσδιορισμένης, νίκης. Κι όμως, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου, είχε προηγηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στην οποία αναφέρθηκαν σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Μετά το πέρας της συνάντησης και καθ’ οδόν για τη συνέντευξη Τύπου, οι παραβρισκόμενοι ανέφεραν πως στο πρόσωπο του Ραούλ Κάστρο είχε ζωγραφιστεί μια μάσκα δυσθυμίας. Ναι, ήταν φανερό πως του έλειπε η χαρά.

Στη συνέχεια ξεκίνησε ο… κανονιοβολισμός των ερωτήσεων. Η πρώτη ήρθε από τον δημοσιογράφο του CNN, Τζιμ Ακόστα, του οποίου ο πατέρας αναγκάστηκε να φύγει από την Κούβα για πολιτικούς λόγους. Ο Ακόστα ρώτησε ευθέως τον Κάστρο για τις φυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων. Ο πρόεδρος της Κούβας ήπιε λίγο νερό, έβηξε με θεατρικό τρόπο και προσπάθησε με παρελκυστικό τρόπο να διαφύγει μέσω της παρανόησης που προκλήθηκε με τα συνεχόμενα ερωτήματα του Ακόστα. Ο Ομπάμα επενέβη, όπως του αρέσει να κάνει πάντα στις συνεντεύξεις Τύπου, και απευθυνόμενος στον Κάστρο του είπε πως η «δεύτερη ερώτηση ήταν για εσένα» (σ.σ.: αυτή για τα πολιτικά δικαιώματα). Ο Κάστρο προσποιήθηκε ότι νόμιζε πως τον ρώτησε ο Ακόστα για τον Τραμπ και την Κλίντον, αλλά ήταν φανερό πως αυτό το μπλέξιμο ήταν ολότελα προσχηματικό μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο.

Τελικά, ο Κάστρο είδε πως δεν μπορούσε να ξεφύγει και ζήτησε από τον Ακόστα να επαναλάβει την ερώτησή του.

«Δώστε μου μια λίστα»

Η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής: «Δώστε μου μια λίστα με πολιτικούς κρατούμενους και θα τους απελευθερώσω. Μόνο πείτε μου ονόματα. Αν έχουμε πολιτικούς κρατούμενους, τότε θα τους αφήσουμε ελεύθερους πριν από το τέλος της ημέρας». Ο Ομπάμα γύρισε και τον κοίταξε και άφησε ένα χαμόγελο όλο νόημα να εμφανιστεί στο πρόσωπό του.

Ακολούθησε ένας κουβανός δημοσιογράφος που άρχισε να ρωτάει και να ρωτάει τον Κάστρο με τον τελευταίο, εμφανώς πιεσμένο, να τον διακόπτει λέγοντάς του: «Ολο εμένα ρωτάς, νομίζω πως πρέπει να ερωτηθεί και ο κ. Ομπάμα;»

2016-03-22T000741Z_1264822275_GF10000354872_RTRMADP_3_USA-CUBA
Ενα καρέ αντιδράσεων του Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα (Reuters)

Οι 500 ερωτήσεις

Φυσικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απόλυτα ενταγμένος στο θεατρικό παιχνίδι της συνέντευξης Τύπου, άρχισε να μιλάει για την άρση του εμπάργκο και για την πίστη του ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα βελτιωθούν κι άλλο στο μέλλον. Και τότε έθεσε πάλι σε εφαρμογή την παγίδα του. Απευθυνόμενος στον Κάστρο, με το ύφος του ανθρώπου που διευθύνει ένα ντιμπέιτ, του είπε πως η Αντρέα Μίτσελ από το NBC θα ήθελε να του κάνει μια ερώτηση. Μάλιστα, τον διαβεβαίωσε πως η συγκεκριμένη δημοσιογράφος είναι μια από τις καλύτερες που διαθέτει η χώρα του.

Νέα πίεση για τον Κάστρο που προσπαθεί να ξεγλιστρήσει λέγοντας στην Μίτσελ: «Ξέρω πως αν μείνουμε κι άλλο εδώ θα μου κάνετε 500 ερωτήσεις. Είπα εξαρχής πως θα απαντήσω σε μια ερώτηση και τώρα θα αναγκαστώ να απαντήσω σε μιάμιση ερώτηση». Για να πει το αμίμητο: «Υπάρχουν 61 ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με τους νόμους. Ξέρετε κάποια χώρα που τα εφαρμόζει όλα; Εγώ δεν ξέρω καμία. Κάποιες χώρες εφαρμόζουν μερικά από αυτά, κάποιες άλλες χώρες κάποια άλλα. Η Κούβα εφαρμόζει τα 47 από τα 61».

Η Κούβα, είπε, έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών. Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ασκήσει κριτική στις ΗΠΑ για τον ρατσισμό, τη χρήση βίας από την αστυνομία και τη χρήση βασανιστηρίων στην ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

Για να καταλήξει: «Τα ανθρώπινα δικαίωμα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής διαμάχης. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε και σωστό».

Επικρίσεις και στον Ομπάμα

Ο Κάστρο στη συνέχεια κοίταξε το ρολόι του, επικαλέστηκε το προχωρημένο της ώρας και έληξε τη σεμνή τελετή πριν την ώρα της. Κι όμως, λίγο πριν αποχωρήσει γύρισε και είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους: «Δεν είναι σωστό να με ρωτάνε έτσι γενικά για πολιτικούς κρατούμενους». Φυσικά, δεν έμεινε για να ακούσει κάποια απάντηση. Είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα.

Πάντως, όπως αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα Telegraph, κριτική για την επίσκεψη στην Κούβα δέχεται και ο Μπαράκ Ομπάμα. Οχι μόνο από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικανούς που θέλουν να διατηρήσουν την πολιτική του απομονωτισμού με την Κούβα, αλλά και από αντιφρονούντες του καθεστώτος Κάστρο. Οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές σημειώνουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Αβάνα όσο συνεχίζεται η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της χώρας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...