305
| Shutterstock

H δυναστεία Ανιέλι απέκτησε τον έλεγχο της Philips

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 09:05

H δυναστεία Ανιέλι απέκτησε τον έλεγχο της Philips

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2023, 09:05

H πλουσιότερη και ισχυρότερη οικογένεια της Ιταλίας το όνομα της οποίας είναι συνδεδεμένο με την FIAT και την Γιουβέντους αποφάσισε να εξαγοράσει τον ολλανδικό πολυεθνικό βιομηχανικό κολοσσό που έγινε παγκόσμια γνωστός για τους λαμπτήρες και γενικότερα τις καινοτόμες τεχνολογίες φωτισμού.

Η ολλανδική εταιρεία Exor NV που ελέγχει το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Ανιέλι ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 15% της Philips. Η οικογένεια Ανιέλι που την αποκαλούν «Κένεντι της Ιταλίας» εξαιτίας της επιρροής της όχι μόνο στην οικονομική αλλά την πολιτική και καλλιτεχνική ζωή της Ιταλίας αριθμεί αυτή την στιγμή περί τα 200 άτομα.

Με το 15% οι Ανιέλι ελέγχουν την Philips και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου έχουν δικαίωμα να αυξήσουν το μερίδιο των μετοχών τους στο 20%.

«Η σημαντική επένδυση της Exor υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της στη μετατροπή της Philips σε εταιρεία τεχνολογίας υγειονομικής περίθαλψης και τις δυνατότητες ανάπτυξης της» δήλωσε η Φέικε Σιτζμπέσμα, πρόεδρος της Philips. Η Exor θα έχει πλέον θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Philips η οποία κλυδωνίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά την απόσυρση εκατομμυρίων αναπνευστικών συσκευών της που αποδείχτηκαν επικίνδυνες για πρόκληση καρκίνου με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της εταιρείας να υποχωρήσει πολύ. Μετά την ανακοίνωση της εισόδου στην εταιρεία της οικογένειας Ανιέλι η μετοχή της Philips άρχισε να ανακάμπτει.

Η Philips ιδρύθηκε το 1891 και επικεντρώθηκε στην κατασκευή λαμπτήρων. Τον επόμενο αιώνα εξελίχθηκε σε όμιλο πολλών δραστηριοτήτων που κατασκευάζει οικιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις, σίδερα, μπλέντερ και ηλεκτρικές σκούπες. Την τελευταία δεκαετία έχει επικεντρωθεί στη παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού όπως μηχανήματα υπερήχων και σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, συσκευές παρακολούθησης ασθενών και προσωπικές συσκευές υγειονομικής περίθαλψης, όπως ξυριστικές μηχανές, οδοντόβουρτσες και προϊόντα περιποίησης δέρματος. Η Philips κατέγραψε το 2022 πωλήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ.

H οικογένεια Ανιέλι εκτός από την FIAT έχει στην κατοχή της την Ferrari, την Alfa Romeo, την Lancia και την Chrysler.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...