451
Ο λογότυπος της AstraZeneca στα γραφεία της στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman/File Photo

H AstraZeneca αποσύρει οριστικά το εμβόλιό της για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 10:18
Ο λογότυπος της AstraZeneca στα γραφεία της στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

H AstraZeneca αποσύρει οριστικά το εμβόλιό της για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2024, 10:18

Την απόσυρση του εμβολίου της για την Covid-19, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε η AstraZeneca, με δεδομένο όπως επισήμως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι υπάρχει «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» για τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού.

Το εμβόλιο Covid της AstraZeneca αποσύρεται παγκοσμίως, μήνες αφότου ο φαρμακευτικός κολοσσός παραδέχθηκε, για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα, ότι μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και επικίνδυνη παρενέργεια, επεσήμανε η Telegraph.

Η εταιρεία πάντως, επιμένει ότι η απόφαση για την απόσυρσή του ελήφθη για εμπορικούς λόγους.

Το 2021 η AstraZeneca είχε αλλάξει το όνομα του εμβολίου της για την Covid σε Vaxzevria. Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και χορηγούταν σε δύο ενέσεις με διαφορά περίπου τριών μηνών.

Αν και είχε βρεθεί συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, διαπιστώθηκε ότι ενέχει τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Η ανακοίνωση για την απόσυρσή του έπεται της (οικειοθελούς) ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων γνωστοποίησε με ανακοίνωση του στις 7 Μαΐου ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση.

Οπως προαναφέρθηκε, η AstraZeneca υποστηρίζει ότι το εμβόλιο αποσύρεται για εμπορικούς λόγους, διευκρινίζοντας ότι πλέον ούτε παρασκευάζεται ούτε και διατίθεται, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νέες παραλλαγές του ιού.

Το Vaxzevria είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της σπάνιας παρενέργειας που προκαλεί.

Η ίδια η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS». Επέμεινε ωστόσο ότι η απόφαση για την απόσυρσή του δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS, ισχυριζόμενη ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε συγκεκριμένα:

«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως.

»Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

»Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.

»Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να δρομολογήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας του Vaxzevria εντός της Ευρώπης».

»Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία Covid-19».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...