737
Ο Μάλικ Β. Ράσμουσεν, συνιδρυτής της Arctic Ice, πάνω σε ένα ψυκτικό κοντέινερ που μεταφέρει πάγο από τη Γροιλανδία στο Ντουμπάι | Arctic Ice

Γροιλανδία: Νεοφυής εταιρεία προμηθεύει με πάγο τα μπαρ του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 20:14
Ο Μάλικ Β. Ράσμουσεν, συνιδρυτής της Arctic Ice, πάνω σε ένα ψυκτικό κοντέινερ που μεταφέρει πάγο από τη Γροιλανδία στο Ντουμπάι
|Arctic Ice

Γροιλανδία: Νεοφυής εταιρεία προμηθεύει με πάγο τα μπαρ του Ντουμπάι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 20:14

Το να πίνει κανείς ένα κοκτέιλ στον υψηλότερο όροφο ενός ουρανοξύστη του Ντουμπάι είναι, αναλόγως των πεποιθήσεων και της αισθητικής του, είτε κάτι χλιδάτο, είτε εντελώς παρακμιακό. Αλλά ένας επιχειρηματίας από τη Γροιλανδία φιλοδοξεί να προσθέσει στα ποτήρια των κοκτέιλ πάγο από τους αρχαίους παγετώνες των φιόρδ της χώρας του.

Η νεοφυής εταιρία Arctic Ice (Πάγος της Αρκτικής) συλλέγει κομμάτια πάγου από τα φιόρδ της Γροιλανδίας και στη συνέχεια τα εξάγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για αποκλειστική χρήση στα τοπικά μπαρ. Η χρήση κομματιών παγετώνα στη Γροιλανδία είναι κοινή πρακτική και, με την πάροδο των ετών, αρκετοί επιχειρηματίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τα εξάγουν.

Ο συνιδρυτής της εταιρίας, Μάλικ Β. Ράσμουσεν, αναφέρει σε ρεπορτάζ της Guardian ότι ο πάγος, ο οποίος έχει συμπιεστεί επί χιλιετίες, είναι εντελώς χωρίς φυσαλίδες και λιώνει πιο αργά από τον κανονικό. Το νερό του είναι επίσης πιο καθαρό από το παγωμένο μεταλλικό νερό που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγάκια του Ντουμπάι.

Η Arctic Ice ισχυρίζεται ότι ο πάγος της προέρχεται απευθείας από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής που βρίσκονται σε παγωμένη κατάσταση για περισσότερα από 100.000 χρόνια. Αυτά τα μέρη των φύλλων πάγου δεν έχουν έρθει σε επαφή με χώμα, ούτε έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό, καταλήγει η εταιρία, κάνει τον προϊόν της το πιο καθαρό νερό στη Γη.

Η δανέζικη startup ξεκίνησε το 2022, αλλά μόλις πρόσφατα απέστειλε τους πρώτους 20 μετρικούς τόνους πάγου της. Μόλις ξεκίνησε τις εξαγωγές της δέχθηκε ένα κύμα κριτικής που αιφνιδίασε τους ιδρυτές της. Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν της χαρίστηκαν. Μιλούν για «δυστοπία», την κατηγορούν για «τις επιπτώσεις της πρακτικής της στην υπερθέρμανση του πλανήτη», ενώ κάποια σχόλια «αγγίζουν τα όρια των θανάσιμων απειλών», σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.

Η εταιρεία υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον και έχει κοινωνική αξία. Τα φιόρδ γύρω από τη Γροιλανδία είναι συνήθως γεμάτα από παγόβουνα που έχουν σπάσει από παγετώνες που συνδέονται με το στρώμα πάγου της περιοχής. Η Arctic Ice έχει ένα εξειδικευμένο σκάφος με γερανό, το οποίο κινείται στο Nuup Kangerlua, το φιόρδ γύρω από την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ.

Το σκάφος της Arctic Ice συλλέγει ένα συγκεκριμένο είδος πάγου από το φιόρδ γύρω απ’ την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νούουκ (Arctic Ice)

Το σκάφος ψάχνει για έναν συγκεκριμένο τύπο πάγου, που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον πυθμένα, ούτε με την κορυφή του παγετώνα. Αυτός ο πάγος είναι πιο καθαρός και δύσκολο να εντοπιστεί στο νερό, καθώς είναι εντελώς διαφανής και γνωστός στην περιοχή ως «μαύρος πάγος» για αυτόν τον λόγο.

Μόλις βρουν ένα κατάλληλο κομμάτι, το σηκώνουν με τον γερανό και το τοποθετούν σε ένα μπλε πλαστικό κλουβί μέχρι να γεμίσει το σκάφος. Κατόπιν μεταφέρουν τον πάγο πίσω στο Νούουκ, και τον τοποθετούν σε ένα ψυγείο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το κοντέινερ μεταφέρεται στην ηπειρωτική Δανία από την ισλανδική ναυτιλιακή εταιρεία Eimskip. Εκεί, σύμφωνα με την Arctic Ice, φορτώνεται σε ένα άλλο πλοίο που το μεταφέρει στο Ντουμπάι, όπου ο πάγος συσκευάζεται και πωλείται από τον τοπικό διανομέα, Natural Ice, ο οποίος ήδη πουλά άλλα είδη πάγου στα ΗΑΕ.

Το πρώτο στάδιο της αποστολής, από τη Γροιλανδία στην ηπειρωτική Δανία, είναι, σύμφωνα με την Arctic Ice, χαμηλών επιπέδων εκπομπής άνθρακα, καθώς τα περισσότερα ψυκτικά κοντέινερ που φεύγουν από τη Γροιλανδία θα ήταν άδεια, επειδή η χώρα εισάγει παραδοσιακά περισσότερα κατεψυγμένα προϊόντα από όσα εξάγει.

Τώρα η εταιρία δεσμεύεται να γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα. Μόλις δημιουργηθεί η αλυσίδα εφοδιασμού και υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα της Arctic Ice, θα υπολογιστούν και θα αντισταθμιστούν όλες οι υπερβολικές εκπομπές – είτε μέσω δέσμευσης και αποθήκευσης ποσοτήτων άνθρακα, είτε μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα.

«Το να βοηθήσω τη Γροιλανδία στην πράσινη μετάβασή της, είναι στην πραγματικότητα αυτό που πιστεύω ότι ήρθα σε αυτόν τον κόσμο για να κάνω», ισχυρίζεται ο Ράσμουσεν. «Η συγκεκριμένη ατζέντα διατρέχει όλα τα κλιμάκια της εταιρείας, αλλά ίσως δεν την έχουμε επικοινωνήσει αρκετά καλά ακόμα».

Ο πρωταρχικός στόχος του Ράσμουσεν, ωστόσο, είναι να δημιουργήσει νέες ροές εσόδων για τη Γροιλανδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από την ηπειρωτική Δανία, της οποίας η ετήσια επιχορήγηση αντιπροσωπεύει το 55% του προϋπολογισμού της αυτόνομης περιοχής.

Για να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία, πολιτικά και οικονομικά, η οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας. Ολόκληρη η οικονομία της περιοχής βασίζεται στην αλιεία και στον τουρισμό. «Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο μπορούμε να επωφεληθούμε», εξηγεί ο Ράσμουσεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...