732
Ο Μπάιντεν με τη Χάρις τον Σεπτέμβριο του 2019, σε ένα από τα ντιμπέιτ για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα θα είναι συνυποψήφιοι | REUTERS/Mike Blake/File Photo

Κάμαλα Χάρις, η σωστή επιλογή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 23:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2020, 09:01
Ο Μπάιντεν με τη Χάρις τον Σεπτέμβριο του 2019, σε ένα από τα ντιμπέιτ για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα θα είναι συνυποψήφιοι
|REUTERS/Mike Blake/File Photo

Κάμαλα Χάρις, η σωστή επιλογή του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 23:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/08/2020, 09:01

Είναι μια τολμηρή –και ιστορική– επιλογή. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μια μη λευκή πολιτικός είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία της χώρας. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι επέλεξε την γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις από την Καλιφόρνια ως υποψήφια αντιπρόεδρό του, ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Η 55χρονη Χάρις είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα. Σπουδαγμένη στο Χάουαρντ –το «Χάρβαρντ των μαύρων», όπως το αποκαλούν στις ΗΠΑ–, ξεκίνησε ως δικηγόρος για να γίνει εισαγγελέας και να αφήσει το στίγμα της προσπαθώντας να διορθώσει τις ανισότητες του νομικού συστήματος και να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους –η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών και οι μάχες της κατά των μεγάλων τραπεζών, την έκαναν δημοφιλή και την οδήγησαν στη Γερουσία. Ο Μπάιντεν τη γνώριζε χρόνια. Η Χάρις είχε συνεργαστεί με τον Μπο Μπάιντεν, τον γιο του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο το 2015.

Ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε τη Χάρις ως μια ατρόμητη μαχήτρια για τους μη προνομιούχους, ως μια από τις καλύτερες δημόσιες λειτουργούς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θα επιλέξει γυναίκα για υποψήφια αντιπρόεδρο –ήταν μια λογική κίνηση σε μια Αμερική και έναν κόσμο που άλλαξαν εντυπωσιακά με το κίνημα #MeToo. Μεταξύ των άλλων επιλογών ήταν η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, η βουλευτής Κάρεν Μπας και η πολιτική ακτιβίστρια από την Τζόρτζια Στέισι Αμπραμς. Επέλεξε την Χάρις, η οποία για κάποια αμερικανικά ΜΜΕ είναι ο «θηλυκός Ομπάμα». H παραπομπή στο πολιτικό bromance που σφράγισε την επιτυχημένη προεδρία Ομπάμα (2009-2017) είναι προφανής.

Ο ίδιος ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε την επιλογή του Μπάιντεν.

«Γνωρίζω τη γερουσιαστή Κάμαλα Χάρις πολλά χρόνια. Είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη για τη θέση. Πέρασε όλη της την καριέρα υπερασπιζόμενη το Σύνταγμά μας και μαχόμενη για ανθρώπους που ήθελαν ίσες ευκαιρίες. Είναι μια καλή ημέρα για τη χώρα μας. Τώρα ας πάμε να νικήσουμε», άνέφερε μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η θέση του αντιπροέδρου είναι συχνά διακοσμητική —αρκεί κανείς να δει πόσο απών από τη δημόσια σφαίρα είναι ο νυν αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Όμως ο Μπάιντεν είχε δώσει έναν άλλο ύφος  στη θέση ως το πολιτικό alter ego του Μπαράκ Ομπάμα για μια οκταετία, ενώ, κατά πολλούς, τα προηγούμενα οκτώ χρόνια (2001 – 2009) ο Ντικ Τσένι ουσιαστικά διοίκησε τις ΗΠΑ για λογαριασμό του άβουλου Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Τα υπέρ και τα κατά της Χάρις

Ο συμβολισμός της επιλογής της Κάμαλα Χάρις είναι μεγάλος: η γερουσιαστής της Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει αξίες (από τη γυναικεία χειραφέτηση ως την πολυπολιτισμικότητα) τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί ως και εχθρικές για τη δική του Αμερική.

Το ιδιαίτερο ωστόσο στην περίπτωση της Χάρις δεν είναι μόνο ότι είναι η πρώτη μη λευκή πολιτικός που μπορεί να βρεθεί στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ ή ότι προσφέρει στην υποψηφιότητα Μπάιντεν το νεύρο και την ταύτιση με την «άλλη Αμερική» που της έλειπε –απεναντίας μπορεί ως «κεντρώα» να απογοητεύσει την αριστερή πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος και ως Καλιφορνέζα δεν προσφέρει πόντους στις αμφίρροπες πολιτείες (swing states) που κρίνουν το αποτέλεσμα.

Το ιδιαίτερο είναι ότι λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του Μπάιντεν —εφόσον κερδίσει θα είναι 78 ετών όταν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ— δεν είναι απίθανο να βρεθεί σε θέση να κληθεί να γίνει εκείνη πρόεδρος. Και αυτό, ως σενάριο, θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί ο ρατσιστής Τραμπ.

Στο δε εσωκομματικό πεδίο, είναι προεξοφλημένο ότι ακόμα και αν κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές, πολύ δύσκολα θα δοκιμάσει να επανεκλεγεί το 2024 όταν θα είναι 82 ετών. Ο ίδιος έχει περιγράψει την υποψηφιότητά του ως «μια γέφυρα», για να ενώσει τη χώρα και να περάσει την ηγεσία στην επόμενη γενιά. Και τότε η προεδρική υποψηφιότητα της Χάρις θα είναι μονόδρομος για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μπάιντεν και Χάρις το 2019, όταν και οι δύο ήταν υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών (Reuters)

Ο Μπάιντεν θα εμφανιστεί μαζί με τη Χάρις την Τετάρτη, στο Γούλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

«Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να ενώσει τους Αμερικανούς διότι πέρασε όλη του τη ζωή δίνοντας μάχες για εμάς. Κι όταν θα γίνει πρόεδρος θα οικοδομήσει μια Αμερική που θα ανέρχεται στο ύψος των ιδανικών μας», ανέφερε η 55χρονη γερουσιαστής, για να συμπληρώσει: «Με τιμά που θα τον συνοδεύσω ως υποψήφια του κόμματός μας για την αντιπροεδρία και θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να γίνει» αρχηγός του κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...