408
Η Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε τοπικό lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας | EPA

Νέα Ζηλανδία: Ξαφνικά νέα κρούσματα, ξανά lockdown!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 16:51
Η Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε τοπικό lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας
|EPA

Νέα Ζηλανδία: Ξαφνικά νέα κρούσματα, ξανά lockdown!

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2020, 16:51

Αν πιστεύετε στο… «μάτι», τότε εκεί θα πάει ο νους σας όταν διαβάσετε την παρακάτω είδηση: Μόλις δύο ημέρες μετά τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα και τους πανηγυρισμούς για την εξάλειψη του κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία, όπου είχε να εμφανιστεί κρούσμα επί 100 ολόκληρες ημέρες, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον εντοπισμό τεσσάρων ανθρώπων με Covid-19 στο Οκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αν, πάλι, δεν πιστεύετε στο «μάτι», μπορείτε να εκλάβετε την είδηση ως μία ακόμα ένδειξη της πολυπλοκότητας και επικινδυνότητας του SARS-CoV-2, που κάνει τόσο δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ετσι, η δημοφιλέστατη διεθνώς πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Αρντερν, έδωσε εντολή, την Τρίτη, για επιβολή εκ νέου καραντίνας στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς καταγράφηκαν τέσσερα κρούσματα κορονοϊού σε μια οικογένεια, ενώ σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο από πού μολύνθηκαν.

«Επειτα από 102 ημέρες, έχουμε τα πρώτα κρούσματα COVID-19 που καταγράφονται εκτός των εγκαταστάσεων που προορίζονται για απομόνωση ή καραντίνα, μολονότι εργαστήκαμε πολύ σκληρά όλοι για να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο», δήλωσε η Αρντερν.

«Εχουμε, όμως, σχεδιασμό και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο», συνέχισε.

Μόλις τη Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκθείασε τη Νέα Ζηλανδία, επειδή κατάφερε «να εξαλείψει γρήγορα τον ιό». Βιαστικός κι αυτός, όπως αποδείχθηκε.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει καταγράψει 22 θανάτους από COVID-19 σε πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είχε αναφέρει κρούσμα τοπικής μετάδοσης από την 1η Μαΐου.

Κατά συνέπεια, οι Νεοζηλανδοί επανήλθαν σε σχεδόν φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι πολίτες μπορούσαν ξανά να παρευρίσκονται σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν τον πληθυσμό για τον κίνδυνο ενός «αναπόφευκτου» δεύτερου κύματος μολύνσεων από SARS-CoV-2.

Ετσι, μετά τα νέα δεδομένα, από την Τετάρτη, το Οκλαντ θα βρίσκεται σε lockdown για τουλάχιστον τρεις ημέρες και κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα επιβληθούν εκ νέου στην υπόλοιπη χώρα.

«Πιθανή η αναβολή των εκλογών του Σεπτεμβρίου»

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν τη 19η Σεπτεμβρίου, η πρωθυπουργός σημείωσε πως διαβουλεύεται με την Εκλογική Επιτροπή, «απλούστατα για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε διαθέσιμες όλες τις επιλογές στα χέρια μας. Δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία απόφαση, όπως μπορείτε να φανταστείτε».

Το Εργατικό Κόμμα της Αρντερν προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις και η πρωθυπουργός μάλλον θα κερδίσει δεύτερη θητεία.

Το Εθνικό Κόμμα (δεξιά, αντιπολίτευση) λέει πως είναι ανοικτό στην αναβολή της αναμέτρησης, αν είναι δικαιολογημένο. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο, είμαστε ήδη στα μέσα Αυγούστου. Απομένει πολύ λίγος καιρός», εξήγησε η Τζούντιθ Κόλινς, η επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης, στο δίκτυο TV3.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...