304
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Leah Millis/Pool

«Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν και «οι διαφωνίες παραμένουν»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 00:28
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Leah Millis/Pool

«Γκρίνια» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν και «οι διαφωνίες παραμένουν»

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 00:28

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε στην Ουάσινγκτον η συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, ένα έγινε γρήγορα ξεκάθαρο: όσοι –κυρίως στην Αγκυρα– περίμεναν μια μεγάλη και θετική για την Τουρκία ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ δεν είδαν τελικώς τις προσδοκίες τους να γίνονται πραγματικότητα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προχώρησε σε μια σειρά από τοποθετήσεις ενδεικτικές της απόστασης που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές σε μια σειρά θεμάτων αλλά και τη δυσφορία της Αγκυρας έναντι του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει «αποφασιστικότητα».

Σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε μάλιστα ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν σχετίζεται, και δεν πρέπει να συσχετιστεί, με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ από την πλευρά της Αγκυρας.

Κατηγόρησε, επίσης, τις ΗΠΑ ότι δεν κράτησαν κάποιες από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν «να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Μπορεί να είμαστε στενοί σύμμαχοι και συνεργάτες, αλλά έχουμε διαφορές απόψεων», τόνισε νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, πριν από τη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του.

«Περιμένουμε συμφωνία για τα F-16» είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου.

Ο Μπλίνκεν φιλοξενεί τον Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Μπάιντεν πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...