320
Οι όρκες κυνηγούν τους λευκούς καρχαρίες για το πολύ θρεπτικό ήπαρ τους | YouTube

Γκουρμέ τροφή για τις όρκες οι λευκοί καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 17:44
Οι όρκες κυνηγούν τους λευκούς καρχαρίες για το πολύ θρεπτικό ήπαρ τους
|YouTube

Γκουρμέ τροφή για τις όρκες οι λευκοί καρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 17:44

Οι ακτές της Νοτίου Αφρικής αποτελούν τόπο συγκέντρωσης πολλών θαλάσσιων ειδών, τόσο για διατροφικούς όσο και αναπαραγωγικούς λόγους. Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κυκλοφορούν συνεχώς στα νερά της, αποτελώντας μάλιστα σήμα κατατεθέν του πλούσιου τοπικού οικοσυστήματος. Η έντονη παρουσία των λευκών καρχαριών σε αυτές τις περιοχές είναι πόλος έλξης για ερευνητές, για δημιουργούς ντοκιμαντέρ αλλά και για την τουριστική βιομηχανία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη μείωση του πληθυσμού των λευκών καρχαριών στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Αφρικής, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας να οργανώσει μια έρευνα, στην οποία πήραν μέρος ειδικοί από όλο τον κόσμο. Οι αρχικές υποψίες για την εξαφάνιση τους έπεφταν πάνω στην εντατική αλιεία που εξαφανίζει την τροφή τους, καθώς και στο παράνομο κυνήγι τους. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η ερευνητική ομάδα έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη. Διαπίστωσε ότι η βασική αιτία για την εξαφάνιση των καρχαριών είναι οι όρκες, οι αποκαλούμενες «φάλαινες δολοφόνοι».

Το «έδεσμα»

Μέχρι το 2016 η παρουσία των λευκών καρχαριών στις παράκτιες περιοχές της Νοτίου Αφρικής, και ειδικά σε εκείνες όπου υπήρχε τροφή για αυτούς (κυρίως φώκιες), ήταν σταθερή και μεγάλη. Το 2017 έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή κάποιες όρκες και έκτοτε παρουσιάστηκε απότομη και ραγδαία μείωση της παρουσίας καρχαριών. Την ίδια περίοδο άρχισαν να ξεβράζονται σκοτωμένοι καρχαρίες, οι οποίοι έφεραν ίχνη επίθεσης από όρκες. Διαπιστώθηκε ότι οι όρκες τους εξόντωναν μεθοδικά, στοχεύοντας αποκλειστικά στο ήπαρ τους, το οποίο, όπως φαίνεται, αποτελεί για εκείνες εξαιρετικό… μεζέ.

Τα υπόλοιπα όργανα των νεκρών καρχαριών είναι άθικτα.

Βέβαια, το ήπαρ του λευκού καρχαρία αποτελεί το 25% του βάρους τους, είναι δηλαδή μερικές εκατοντάδες κιλά και πλούσιο σε έλαια και θρεπτικά συστατικά. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών καρχαριών από τις επιθέσεις που δέχονται από τις όρκες είναι πολύ μεγαλύτερος από όσους  έχουν ξεβραστεί και εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί παρουσίασαν τα ευρήματα τους στην υπουργό Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Κρίκι και αναμένεται η αξιολόγησή τους και η οργάνωση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...