295
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν | EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.

Γκόρντον Μπράουν: Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο κράτος»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:45
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν
|EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.

Γκόρντον Μπράουν: Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο κράτος»

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 18:45

Ελλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η Βρετανία βλέπει ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος τονίζει ότι η πανδημία εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο το Λονδίνο βλέπει τα κράτη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε άρθρο του στην Daily Telegraph, κάλεσε μάλιστα τον Μπόρις Τζόνσον να ορίσει μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει το πώς κυβερνάται η χώρα.

Η πανδημία, γράφει, «έβγαλε στην επιφάνεια εντάσεις που σιγόβραζαν για χρόνια», οι οποίες εκφράστηκαν στις διαφωνίες για τους υγειονομικούς περιορισμούς (υπενθυμίζεται ότι κάθε περιοχή έπαιρνε τα δικά της μέτρα, όχι πάντα με χρονική ταύτιση) και την αναστολή εργασίας. Αν δεν επιλυθούν αυτές οι εντάσεις, η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος», τόνισε.

Παράλληλα, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, ο Μπράουν είπε ότι την ώρα που όλοι ενωμένοι θα έπρεπε να προχωρούν μπροστά, Σκωτία και Ουαλία εξέφραζαν τις διαμαρτυρίες τους γιατί το Λονδίνο δεν τις συμβουλευόταν.

«Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στο “ως εδώ”. Αισθάνονται με πολλούς τρόπους ότι τους συμπεριφέρονται σαν πολίτες β’ κατηγορίας και, ειδικά στις πιο μακρινές περιοχές, ότι είναι αόρατοι και ξεχασμένοι», είπε.

Εκτίμησε ότι σε 10 χρόνια από σήμερα, η Σκωτία θα εξακολουθεί να είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κυβερνάται η χώρα.

Ο Μπράουν τάσσεται υπέρ ενός ομοσπονδιακού συστήματος, το οποίο θα δίνει περισσότερη εξουσία στις περιοχές που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Ζητεί ακόμη να υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς συνεργασίας όπως το βρετανικό ΕΣΥ και οι ένοπλες δυνάμεις.

Η παρέμβαση του Μπράουν έρχεται την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον στρέφει την προσοχή του στους δεσμούς εντός του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά το Brexit εποχή, το οποίο επέτεινε τις τάσεις απόσχισης. Για τον λόγο αυτό αυτό θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες τη Σκωτία, όπου το αίτημα απόσχισης είναι ζωηρότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...