475
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιατρομανωλάκης: Πότε ανοίγουν τα μουσεία – το πρόβλημα με τα θερινά σινεμά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 12:03
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιατρομανωλάκης: Πότε ανοίγουν τα μουσεία – το πρόβλημα με τα θερινά σινεμά

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 12:03

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στο χώρο του πολιτισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, το πρωί της Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ως γνωστόν, το υπουργείο έχει προτείνει να ανοίξουν τα μουσεία την προσεχή Παρασκευή, 14 Μαΐου, καθώς άλλωστε επίκειται και το άνοιγμα του τουρισμού (τουρίστες – μουσεία είναι αλληλένδετα στοιχεία). Για τις 21 Μαΐου είναι η εισήγηση αναφορικά με τους θερινούς κινηματογράφους ενώ για τα τέλη του μήνα παραπέμπονται οι συναυλίες, υπό πολύ αυστηρούς όρους όμως. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός της ημέρας αναμένεται και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής, στη συνεδρίαση της οποίας κλήθηκε να συμμετάσχει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Γιατρωμανολάκης από την πλευρά του, ανέλυσε τον προτεινόμενο οδικό χάρτη, περιγράφοντας δυνατότητες αλλά και δυσκολίες.

«Για τα μουσεία η πρότασή μας είναι, με περιορισμούς στην πληρότητά τους να έχουν προτεραιότητα στο άνοιγμα από την άλλη Παρασκευή στις 14 Μαΐου, γιατί δεν υπάρχει συνεχής ροή κόσμου και είναι ασφαλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν, νωρίτερα δηλαδή από τις 21 Μαΐου, το άνοιγμα των θερινών σινεμά και των θεάτρων, είπε ότι σε αυτό το ζήτημα «υπάρχουν τρία ζητήματα:

– Η πληρότητα που θα καταστήσει τα σινεμά βιώσιμα.

– Τα θερινά σινεμά κάνουν δύο προβολές, ο χρονικός περιορισμός όμως στις 23.00 πέφτει πάνω στην δεύτερη προβολή, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το κομμάτι αυτό του περιορισμού.

– Η διανομή των ταινιών».

Πέρυσι πάντως, οι θερινοί κινηματογράφοι είχαν επαναλειτουργήσει την 1η Ιουνίου.

«Η επόμενη δραστηριότητα», συνέχισε ο κ. Γιατρομανωλάκης, «είναι στις 28 Μαΐου και έχει να κάνει με αυτό που λέμε θέαμα και ακρόαμα, με την προϋπόθεση ότι μιλάμε πάντα για ανοιχτούς χώρους, συνέχισε ο υφυπουργός Πολιτισμού ενώ ειδικά για τις συναυλίες, υπογράμμισε πως «μιλάμε πάντα για καθήμενους».

Σε ερώτηση εάν εξετάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών στις οποίες υποβάλλονταν σε τεστ οι θεατές λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι «προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για τα self tests πριν την έναρξη. Έχουμε κάνει συζητήσεις με ανθρώπους των επιχειρήσεων των συναυλιών. Πρέπει να δούμε και με τους διοργανωτές και με τους γιατρούς, αν μπορεί να γίνει σε μεγάλη κλίμακα» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «η πληρότητα στα σινεμά και στα θέατρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τους εμβολιασμούς».

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς του υπουργείου για την οικονομική ενίσχυση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης σημείωσε πως «υπάρχει μία δέσμη μέτρων. Κάποια είναι ήδη σε εφαρμογή και κάποια ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τα ανακοινώσουμε σύντομα. Από το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων που ήδη τρέχει, κοιτάζουμε να βοηθήσουμε οικονομικά στην προμήθεια εξοπλισμού όπως οι πύλες θερμομέτρησης και ο εξαερισμός αλλά και να δούμε θέματα σχετικά με το κεφάλαιο κίνησης ακόμα και κίνητρα για το κοινό για να πάει να παρακολουθήσει παραστάσεις και συναυλίες και παράλληλα να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με τον κλάδο μία διαφημιστική εκστρατεία στην οποία θα λέμε ότι ο πολιτισμός είναι ασφαλής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News