385
Μητσοτάκης και Τσιόδρας. Το σχέδιο για «βαλβίδα εκτόνωσης» της κοινωνίας μπορεί να περιμένει δύο μέρες | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιατί φρέναραν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 06:45
Μητσοτάκης και Τσιόδρας. Το σχέδιο για «βαλβίδα εκτόνωσης» της κοινωνίας μπορεί να περιμένει δύο μέρες
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιατί φρέναραν οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 06:45

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι πολιτικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συγκληθεί εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να αξιολογήσει έναν οδικό χάρτη σταδιακής απελευθέρωσης κάποιων δραστηριοτήτων. Οι σκέψεις και οι συζητήσεις, άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει για τα καλά, μόνο που το βράδυ της Τρίτης μπήκε χειρόφρενο στους σχεδιασμούς.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή.

Την Τετάρτη στην κυβέρνηση αναμένουν ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα, ίσως και ρεκόρ κρουσμάτων, άνω των σχεδόν 3.200 που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες. «Μίλησε» μήπως ο συνδυασμός  των λίγων τεστ που έγιναν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την υψηλή θετικότητά τους; Μπορεί, αλλά στο Μαξίμου δεν το γνωρίζουν, εξ ου και, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, θέλουν να περιμένουν μερικές ημέρες ακόμα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, πριν αφήσουν τους ειδικούς να συζητήσουν επί ενός σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 22 του μηνός.

Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι μπαίνει πάγος στο σχέδιο για «βαλβίδα εκτόνωσης» της κοινωνίας, αλλά το εύρος των μέτρων θα είναι προϊόν των δεδομένων που θα προκύψουν.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, παρά το υψηλό που θα δούμε, η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης είναι μπροστά μας και, συγκεκριμένα, από το Σαββατοκύριακο και μετά.

Τα πρώτα βήματα

Με βάση την κεντρική ιδέα στο τραπέζι, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, τα οποία θα λειτουργήσουν με ραντεβού, από τις 22 του μήνα. Στο τραπέζι, επίσης, είναι η αναπροσαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές που βρίσκονται στην κατάταξη «βαθύ κόκκινο», η οποία δεν αποκλείεται να ξεκινά στις 21.00 το βράδυ αντί για τις 19.00. Επίσης θα εξεταστεί η κατάργηση του περιορισμού που ισχύει τώρα στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 στο 13033 και να επιτραπεί ξανά στους πολίτες να μετακινούνται για σωματική άσκηση με το αυτοκίνητό τους και όχι μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Στην κυβέρνηση, επίσης, έχουν «μαρκάρει» την 29η Μαρτίου, καθώς είναι η ημερομηνία που ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Ως προς τον τρόπο που θα γίνει το άνοιγμα του κλάδου δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ενα από τα σενάρια είναι οι καταναλωτές να στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών, χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι αντιπροτείνουν ωστόσο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με συνδυασμό των μεθόδων click away και click in shop.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...