627
Πολίτες στο Μοναστηράκι κατά τη διάρκεια του lockdown | George Vitsaras /SOOC

Σήμα για χαλάρωση των μέτρων αλλά με… χρονοκαθυστέρηση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 16:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2021, 22:54
Πολίτες στο Μοναστηράκι κατά τη διάρκεια του lockdown
| George Vitsaras /SOOC

Σήμα για χαλάρωση των μέτρων αλλά με… χρονοκαθυστέρηση

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 16:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2021, 22:54

Το χρονοδιάγραμμαμ σταδιακής επαναλειτουργίας κάποιων δραστηριοτήτων αναμένεται να εξετάσει την Παρασκευή (αντί για την Τετάρτη που αρχικά είχε γνωστοποιηθεί) η Επιτροπή των Επιδημιολόγων σε έκτακτη συνεδρίασή της και παρά το γεγονός ότι η εικόνα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα περιγράφεται ως ζοφερή.

Φαίνεται ότι πλέον στο ζύγι έχει μπει από τη μία η βαριά επιδημιολογική κατάσταση –με τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, επικράτηση της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης, ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα και το ΕΣΥ στα όριά του– και από την άλλη η λεγόμενη «κόπωση» των πολιτών από τα πολύμηνα μέτρα που προφανώς δεν εφαρμόζονται και προφανέστατα δεν αποδίδουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του Protagon, οι ειδικοί θα εξετάσουν τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, για τις οποίες ενδέχεται να υπάρξει και ανακοίνωση σχετικού χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα ισχύει όσο το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ακριβώς η ανάγκη για επαρκέστερα δεδομένα μετέθεσε κατά δύο ημέρες τη συνεδρίαση.

Πρόκειται για μια αλλαγή στρατηγικής, ενδεχομένως και υιοθέτηση ενός άλλου δόγματος, καθώς τόσους μήνες πρόταγμα ήταν η ασφάλεια και ο περιορισμός της διασποράς και της κινητικότητας των πολιτών, αλλά τώρα συζητείται η σταδιακή άρση των περιορισμών, παρά την έξαρση της επιδημίας, τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους εκατοντάδες διασωληνωμένους.

«Ακούγεται αντιφατικό» παραδέχτηκε ο Δημήτρης Παρασκευής, αν. καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Mega. O ίδιος ωστόσο μίλησε για πολυπαραγοντική «εξίσωση» και προσέθεσε ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο άνοιγμα σε σχετικά ασφαλείς δραστηριότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα κομμωτήρια.

Οντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, αναμένεται να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κομμωτήρια, ενώ θα εξεταστεί και το άνοιγμα του λιανεμπορίου μόνο με click away (και click in shop σε καταστήματα υποδημάτων και ένδυσης) από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Εφόσον μέχρι τότε έχει αρχίσει η σταδιακή πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, στις 29 Μαρτίου υπάρχει ενδεχόμενο να ξεκινήσει να λειτουργεί το λιανεμπόριο με SMS στο 13032, που θα δίνει και το δικαίωμα μετακίνησης στον πολίτη για τρεις ώρες και με περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα στα καταστήματα.

Υπό αναθεώρηση είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μετά τις 7 μ.μ., μέτρο που αρχικά είχε επιβληθεί για τις 6 μ.μ. και προκάλεσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσε.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, όμως αν και ακούγεται αρκετά μακριά, αναμένεται για πρώτη φορά να υπάρξει ημερομηνία για να ξεκλειδώσουν εστιατόρια και καφέ και να δεχθούν υπό όρους και μόνο σε εξωτερικούς χώρους πελάτες και πάλι στις 19 Απριλίου.

Ωστόσο, εάν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα βασικά μέτρα της καθημερινότητας, όπως είναι η τήρηση των αποστάσεων και η σωστή χρήση μάσκας και υπάρξει απότομη άνοδος των κρουσμάτων το διάστημα μετά το σταδιακό άνοιγμα, τότε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει αυστηρότερο lockdown.

Οσο για τα σχολεία; Ουδέν νεότερον, με μόνη την αλλαγή της προτεραιότητας. Οταν ανοίξουν  θα ξεκινήσουν από το Λύκειο που βρίσκεται και πιο κοντά στις εξετάσεις (προαγωγικές, απολυτήριες, πανελλαδικές) και μετά θα ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά.

Το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία αναγνώρισε την έντονη πίεση που ασκούν τα περιοριστικά μέτρα στους πολίτες και δήλωσε ότι απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης.

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στον βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ, θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης», είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η κυρία Πελώνη, η οποία μόλις πριν από έξι μέρες δήλωνε ότι «δεν είναι της παρούσης» η συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς με τέτοια επιδημιολογικά στοιχεία.

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν, τουναντίον η θετικότητα εκτοξεύτηκε άνω του 9% την Καθαρά Δευτέρα. Ομως άλλαξε προφανώς η προσέγγιση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...