275
Η Ανγκελα Μέρκελ αποχωρεί και στη θέση της κάθεται ο Ολαφ Σολτς. Μία συμβολική φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στο Βερολίνο | John MacDougall/Pool via REUTERS

Γερμανία: Στις 8 Δεκεμβρίου ο Σολτς στην καγκελαρία – Με Νίνα Χάγκεν ο αποχαιρετισμός στη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 16:10
Η Ανγκελα Μέρκελ αποχωρεί και στη θέση της κάθεται ο Ολαφ Σολτς. Μία συμβολική φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στο Βερολίνο
|John MacDougall/Pool via REUTERS

Γερμανία: Στις 8 Δεκεμβρίου ο Σολτς στην καγκελαρία – Με Νίνα Χάγκεν ο αποχαιρετισμός στη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 16:10

Στις 8 Δεκεμβρίου η Γερμανία θα αποκτήσει νέο καγκελάριο, θέτοντας έτσι οριστικό τέλος στην 16χρονη θητεία της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Εκείνη την ημέρα, η γερμανική Βουλή θα προχωρήσει στην εκλογή του Ολαφ Σολτς ως καγκελαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την Μπούντεσταγκ, την Πέμπτη.

Ο διορισμός του 63χρονου Σολτς αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την πλειοψηφία των 736 βουλευτών της γερμανικής Bουλής, πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αποχαιρετούν τη Μέρκελ, σε μία τελετή που θα γίνει στο υπουργείο Αμυνας, παρουσία μόνο 200 προσκεκλημένων, λόγω της πανδημίας.

Στην αποχαιρετιστήρια τελετή, που έχει γίνει και στο παρελθόν κάθε φορά που άλλαζε ο καγκελάριος, στρατιωτική μπάντα θα παίξει τα τρία τραγούδια που επέλεξε η Μέρκελ. Δύο από αυτά είναι λίγο-πολύ αναμενόμενα: πρόκειται για τα «Θεέ μου, δοξάζουμε το όνομά σου» (Großer Gott, wir loben Dich), δημοφιλής χριστιανικός ύμνος του 18ου αιώνα, ως φόρο τιμής στον πάστορα πατέρα της και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το «Θα έπρεπε να βρέξει κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα» (Für mich soll’s rote Rosen regnen) της Χίλντεγκαρντ Νεφ, που εξυμνεί την εφηβική φιλοδοξία με στίχους όπως, «έπρεπε να συμμορφωθώ, αλλά δεν μπορώ, θέλω πάντα να νικώ».

Το τρίτο, όμως, ήταν επιλογή-έκπληξη της καγκελαρίου: ένα πανκ τραγούδι της Νίνα Χάγκεν, γερμανίδας ιέρειας της πανκ τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, η οποία, όπως η Μέρκελ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία.

Το τραγούδι με τίτλο «Ξέχασες το έγχρωμο φιλμ» (Du hast den Farbfilm vergessen), ηχογραφήθηκε το 1974. Οι νέοι της δεκαετίας του ’70 στην Ανατολική Γερμανία έδωσαν νέο νόημα στους στίχους και το μετέτρεψαν σε ύμνο αντίστασης κατά του απολυταρχικού καθεστώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...