1229
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Χάος στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca – άλλες χώρες πάγωσαν τους εμβολιασμούς, άλλες όχι

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2021, 12:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2021, 06:22
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Χάος στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca – άλλες χώρες πάγωσαν τους εμβολιασμούς, άλλες όχι

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2021, 12:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/03/2021, 06:22

Η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσαν τα τελευταία 24ωρα ότι αναστέλλουν για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρώτη ήταν η Ολλανδία, την Κυριακή και ακολούθησαν τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι μεγαλύτερες δηλαδή πληθυσμιακά χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντεθ στη Μαδρίτη ήταν μια από τις τελευταίες που πήραν αυτήν την απόφαση.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες», μέχρι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί την Πέμπτη για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας σε συνέντευξη Τύπου.

Tην προσωρινή αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε: «Εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά».

Ακολούθησαν αργότερα μέσα στη νύχτα άλλες τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ: η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Λετονία. Η Ελλάδα, επισήμως, αναμένει τη γνωμοδότηση της ΕΜΑ η οποία δεν θα έρθει νωρίτερα από την προσεχή Πέμπτη, 18 Μαρτίου. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πάντως, θα συνεδριάσει εκτάκτως και αυτή (την Τρίτη, 16 Μαρτίου).

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εκκρεμές ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου (με περιστατικά που είναι στατιστικά πιθανόν να συμβούν στον οποιοδήποτε) και σε μια ανησυχία που εντέχνως ή ευλόγως γενικεύεται, υπονομεύοντας και την όλη εμβολιαστική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση δε, αναδεικνύονται και πάλι τα προβλήματα στην εσωτερική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς αντί να υπάρξει συντονισμός των υπουργείων Υγείας —με μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την EMA και την Κομισιόν ενδεχομένως τη Δευτέρα— η κάθε κυβέρνηση αποφάσισε τα δικά της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα συμβάντα αλλά επέμεινε πως το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την φαρμακευτική AstraZeneca μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται. Εξάλλου εδώ και μήνες χορηγείται στη Βρετανία, χώρα με αυξημένη φαρμακοεπαγρύπνηση, και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες. Δεν είναι μάλιστα και λίγοι εκείνοι στο Λονδίνο που βλέπουν πίσω από την ξαφνική ανησυχία της ΕΕ για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ένα νέο επεισόδιο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για την αθέτηση συμφωνιών στις παραδόσεις των δόσεων.

Ομως τη Δευτέρα, η Νορβηγία, χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη Νορβηγία, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αλλοι δύο νορβηγοί υγειονομικοί νοσηλεύονται με θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό τους. Προς το παρόν υπάρχει μόνο χρονική σύνδεση των δύο γεγονότων.

Από την πλευρά της η Γερμανία, η πλέον ισχυρή πολιτικά και οικονομικά χώρα της ΕΕ, ανακοίνωσε πως αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Την ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Ερλιχ».

Όπως ειπώθηκε η σύσταση του ινστιτούτου έγινε προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

«Καθαρά προληπτικό μέτρο», χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Ερλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Η Γαλλία αποφάσισε επίσης τη Δευτέρα, να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου, εν αναμονή της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA), που θα γίνει εκτάκτως την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Το ίδιο έκανε αμέσως μετά και η Ιταλία. O ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΜΑ.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Ολλανδία είχε αναστείλει για προληπτικούς λόγους έως τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η κίνηση, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις άλλων χωρών, βασίζεται σε αναφορές από την Δανία και την Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου, τόνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Η υπηρεσία της Ολλανδίας, που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα, ανακοίνωσε ότι σε 10 περιστατικά παρατηρήθηκαν παρενέργειες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Το κέντρο Lareb ανέφερε τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία, περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.

«Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca» κατά της Covid-19.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού.

Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου. Ακολούθησε η Βουλγαρία την Παρασκευή και η Ιρλανδία το Σάββατο, ενώ η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εκστρατεία της.

AstraZeneca: Δεν υπάρχει κίνδυνος

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα μας θα πορευτεί με βάση τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενώ σε κάθε περίπτωση έχει προγραμματιστεί για τις 9 π.μ. νέα συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Είναι ασφαλές, λέει ο Τζόνσον

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι η βρετανικη κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ».

«Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών», τόνισε.

«Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται με τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...