403
| REUTERS/Yves Herman

AstraZeneca: Η Ελλάδα περιμένει την ΕΜΑ – πληθαίνουν οι χώρες που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2021, 22:12
|REUTERS/Yves Herman

AstraZeneca: Η Ελλάδα περιμένει την ΕΜΑ – πληθαίνουν οι χώρες που ανέστειλαν τους εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2021, 22:12

Με τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ελληνικές αρχές επέμειναν την Καθαρά Δευτέρα στη γραμμή ότι περιμένουν τη σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το πρόβλημα προέκυψε ύστερα από αναφορές για παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι οποίες οδήγησαν μια σειρά από κράτη-μέλη της ΕΕ —μεταξύ αυτών οι πλέον ισχυρές, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία— να αναστείλουν τα εμβολιαστικά προγράμματα με το συγκεκριμένο σκεύασμα έως ότου ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι ελληνικές αρχές «παρακολουθούν» τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αυτό βέβαια δεν μας κάνει σοφότερους και σε κάθε περίπτωση αυτές οι εξελίξεις συνιστούν ένα ακόμη πρόβλημα στο ήδη προβληματικό πρόγραμμα εμβολιασμών της ΕΕ. Μάλιστα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, με την ΕΕ να βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εξαιτίας καθυστερήσεων στις εγκρίσεις και στις παραδόσεις των εμβολίων, έρχεται τώρα μια κρίση που έχει να κάνει και πάλι με τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης: διαφορετικά υπουργεία Υγείας λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις της ΕΜΑ, η οποία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

«Η επιτροπή ασφάλειας της ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε η υπηρεσία η οποία εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Η EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, η EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ως εκ τούτου η Ελλάδα έμμένει στην κυριακάτικη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχεια των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...