327
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή | Intime

Ο Γεραπετρίτης αλλάζει τα δεδομένα: θα εμβολιάζονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 11:43
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή
|Intime

Ο Γεραπετρίτης αλλάζει τα δεδομένα: θα εμβολιάζονται ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 11:43

Τον εμβολιασμό ενός εκατ. ανθρώπων τον μήνα σε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αυτό ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους πολύ αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά νέα σκευάσματα.

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη –και με τον υπολογισμό ότι με ρυθμό ένα εκατ. εμβολιασμένων ανά μήνα– θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 μήνες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτό συνιστά μια μικρή, αλλά ίσως κρίσιμη, ανατροπή στα όσα είχε πει πριν από μία εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είχε μιλήσει για εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού ως τα τέλη Ιουνίου (εδώ).

Ο κ. Πέτσας είχε πει ότι θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού 2,1 εκατ. ατόμων τον μήνα, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για δύο εκατ. δόσεις τον μήνα, δηλαδή ένα εκατ. πρόσωπα. Εντύπωση πάντως κάνει ότι το ίδιο νούμερο (2,1 εκατ. άτομα ανά μήνα) επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6», ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι μετά και την εξονυχιστική μελέτη των συνεπειών και της ασφάλειας του εμβολίου «κανείς δεν θα έχει το άλλοθι» να μην εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ να κινηθούν από κοινού στο θέμα του εμβολίου και σχετικά με τις επικρίσεις για «καθυστέρηση» της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε:

«Δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια για να έχουμε ταχύτητα, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να καθυστερούμε υπερβολικά» είπε. Και πρόσθεσε ότι ίσως η ΕΕ να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμά της, μετά την πίεση από τις ΗΠΑ, όπου ο FDA θα συνεδριάσει στις 10 Δεκεμβρίου για να δώσει έγκριση και τη Βρετανία, που πρώτη το ενέκρινε, την Τετάρτη και ξεκινά τους εμβολιασμούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Προς το παρόν, τόνισε ότι ισχύει το γνωστό χρονοδιάγραμμα για παραλαβές τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...