385
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ την πρώτη της ημέρα στο Δικαστήριο (12 Δεκεμβρίου 2016). Το χαμόγελο παρέμεινε καθώς έπεσε στα μαλακά... | REUTERS/Charles Platiau

Στα μαλακά η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αλλά…

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 17:55
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ την πρώτη της ημέρα στο Δικαστήριο (12 Δεκεμβρίου 2016). Το χαμόγελο παρέμεινε καθώς έπεσε στα μαλακά...
|REUTERS/Charles Platiau

Στα μαλακά η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί αλλά…

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 17:55

Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ωστόσο το γαλλικό Δικαστήριο της Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République) έκρινε ένοχη για αμέλεια τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να της επιβάλει ποινή.

Η δίκη της αφορούσε τη μη ορθή χρήση δημοσίων πόρων την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν (2007 έως 2011). Κατά τη διάρκεια της θητείας της, το 2008, η Λαγκάρντ ενέκρινε αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ από το γαλλικό Δημόσιο προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, καθώς εκείνος θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την (κρατική) τράπεζα Credit Lyonai όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas (το 1994).

Η Λαγκάρντ, αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Λαγκάρντ έπρεπε να ασκήσει έφεση, ζητώντας μικρότερη αποζημίωση για τον επιχειρηματία, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού Δημοσίου.

2016-12-19T145451Z_442475881_RC139232D590_RTRMADP_3_FRANCE-LAGARDE
Ο δικηγόρος της Κριστίν Λαγκάρντ, Πατρίκ Μεζονέβ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Δικαστήριο στις 16 Δεκεμβρίου (REUTERS/Jacky Naegelen)

Ο δικηγόρος της Πατρίκ Μεζονέβ σχολίασε ότι η πελάτισσά του θα ασκήσει έφεση, ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης ενδέχεται να δημιουργήσει νέα κρίση στην ηγεσία του Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν το 2011.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανακοίνωσε τη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, όπως ανέφερε. «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συναντηθεί και σε προηγούμενες φάσεις για να εξετάσει την πορεία των νομικών εξελίξεων στη Γαλλία», δήλωσε.

Την περασμένη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, στην πρώτη εμφάνιση της Λαγκάρντ ενώπιον του Δικαστηρίου, η πρόεδρος τής επεσήμανε ότι κατηγορείται για «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους».

Η Λαγκάρντ, απαντώντας, παρουσίασε τον εαυτό της ως «αρχάρια» στα πολιτικά πράγματα, τονίζοντας ότι ως υπουργός Οικονομικών λάμβανε περί τις 9.000 αναφορές ετησίως και ότι ήταν φυσικό πολλές από αυτές να αναλάμβαναν οι συνεργάτες της, στους οποίους είχε «απόλυτη εμπιστοσύνη».

Την Πέμπτη,16 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας δήλωσε ότι το Δικαστήριο δεν άκουσε πειστικά επιχειρήματα που να στηρίζουν τις «πολύ αδύναμες» κατηγορίες κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ έχει ήδη θέσει τον εαυτό της σε υποχρεωτική άδεια από τα καθήκοντά της στην ηγεσία του Ταμείου, ενώ σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’ Obs» είχε αναφέρει πως αν καταδικαστεί, θα παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...