306
Σπάνιο και πανέμορφο | Μανώλης Θράβαλος

Φωτογραφίζοντας το τριπλό ουράνιο τόξο στην Σάμο [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:18
Σπάνιο και πανέμορφο
|Μανώλης Θράβαλος

Φωτογραφίζοντας το τριπλό ουράνιο τόξο στην Σάμο [εικόνες]

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:18

Ενα σπάνιο και πανέμορφο φυσικό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του το πρωί της Τετάρτης στον ουρανό της Σάμου. Ο λόγος για το τριπλό ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε στον κόλπο Βαθέος του νησιού. Εκεί, βρισκόταν και ο Μανώλης Θράβαλος, φυσικός και φωτογράφος που φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία να το φωτογραφήσει. Δείτε τι έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook και απολαύστε τις εκπληκτικές φωτογραφίες.

Πλήρες Τόξο

«Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ουράνια τόξα εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί στον ουρανό της πόλης της Σάμου και αυτό είναι κάτι το πραγματικά σπάνιο! Προσωπικά, παρά την διαρκή ενασχόλησή μου με την φωτογράφιση και την παρατήρηση τέτοιων φαινομένων, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που είχα την τύχη να δω ζωντανά την ομορφιά ενός τριπλού ουράνιου τόξου!

Τριπλό ουράνιο τόξο (α)

Η απαιτητική γεωμετρικά εξήγησή του αντικατοπτρίζει πλήρως την σπανιότητά αλλά και την ομορφιά του. Για την δημιουργία του απαιτείται μεταξύ άλλων, μία μεγάλη σχετικά επιφάνεια που να καθρεπτίζει τέλεια το φως του ήλιου. Η ολική άπνοια σήμερα το πρωί είχε μετατρέψει τον κόλπο του Βαθέος σε έναν τεράστιο καθρέπτη, καλύπτοντας έτσι την πρώτη συνθήκη. Επιπλέον και όπως είναι γνωστό, κάθε ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν ο ήλιος φωτίζει την βροχή. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το ουράνιο τόξο γεωμετρικά έχει την μορφή τμημάτων κύκλου, ο οποίος έχει ως κέντρο του το ακριβώς αντίθετο σημείο από αυτό του ήλιου. Έχοντας λοιπόν, δύο φωτεινές πηγές στα ανατολικά, τον ήλιο και το είδωλό του, υπάρχαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ουράνιων τόξων ως τμήματα δύο διαφορετικών κύκλων στα δυτικά.  Έτσι, όταν οι ακτίνες φώτισαν την βροχή που έπεφτε στα δυτικά και από τις δύο κατευθύνσεις, σχηματίστηκε το χαρακτηριστικό V που βλέπετε στις φωτογραφίες, από τα τμήματα των δύο κύκλων που αλληλοεπικαλύπτονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3