466
Η Εφη Αχτσιόγλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο του καλοκαιριού. Το επόμενο καλοκαίρι, λέει, θα αρχίσει «η συζήτηση» για τον κατώτατο μισθό. Εως τότε μειώσεις... | Nick Paleologos / SOOC

Οι μισθοί μειώνονται αλλά η Αχτσιόγλου υπόσχεται αύξησή τους…

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 08:36
Η Εφη Αχτσιόγλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο του καλοκαιριού. Το επόμενο καλοκαίρι, λέει, θα αρχίσει «η συζήτηση» για τον κατώτατο μισθό. Εως τότε μειώσεις...
|Nick Paleologos / SOOC

Οι μισθοί μειώνονται αλλά η Αχτσιόγλου υπόσχεται αύξησή τους…

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 08:36

Πώς να μη «μυρίσει» εκλογές; Μετά τα επιδόματα και τις υποσχέσεις για μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο και προσλήψεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τεχνηέντως και τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού (αυτόν που θα πήγαιναν στα 751 ευρώ, αλλά μετά ήρθε η προσγείωση με την πραγματικότητα και αποδείχτηκε τελικά αυταπάτη – και εξαπάτηση).

Αυτή τη φορά βέβαια δεν πρόκειται για 751 ευρώ, αλλά μια ασαφής υπόσχεση περί αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το υποτιθέμενο τέλος των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ίδια η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου άρχισαν το τελευταίο 24ωρο να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να μιλούν γενικά για αύξηση του κατώτατου μισθό επειδή η χώρα το καλοκαίρι του 2018 «θα βρεθεί σε άλλο περιβάλλον». Εως τότε βέβαια οι μειώσεις συνεχίζονται. Και σε αντίθετη με την αύξηση οι μειώσεις δεν είναι υποσχέσεις, αλλά πραγματικότητα: με μείωση κατά 1,5% θα μπει και το νέο έτος, αφού από την Πρωτοχρονιά καταργείται η ισόποση έκπτωση στη μηνιαία παρακράτηση φόρου των μισθωτών.

Οι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων έρχονται μάλιστα, μόλις μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat η οποία κατέγραψε για την Ελλάδα μείωση μισθών 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2017, και απώλειες εισοδήματος 3,33% για όλο το έτος σε σχέση με τους μισθούς του 2016. Για όσους το ξεχνούν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς και περικοπές συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

Από την Πρωτοχρονιά του 2018, οι μισθοί επίσημα θα μειωθούν κατά 1,5% λόγω του μέτρου που πάρθηκε για την κατάργηση της έκπτωσης.

Υπολογίζεται ότι για μεικτούς μισθούς από 1.000 έως 2.000 ευρώ η μείωση μπορεί να φτάνει έως και τα πέντε ευρώ, με την κυβέρνηση όμως να απαντά ότι το 2018 θα ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του κατώτερου μισθού.

Η κυρία Αχτσιόγλου, πάντως, μιλώντας στη φιλόξενη κομματική συχνότητα του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» είπε ότι από το νέο έτος θα συζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Εξήγησε ότι «καθώς το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, αφού πλέον έχουμε έναν πλεονασματικό ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, καθημερινά μπορούμε να διορθώνουμε αδικίες και σιγά – σιγά θα βρεθεί μια λύση και για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αυτό εκ μέρους της κυβέρνησης είναι δέσμευση».

Η υπουργός Εργασίας μίλησε και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές που θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους. Είπε ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή οφειλών στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες οφειλέτες, που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, θα γίνονται Ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς με το που θα βγούμε από το πρόγραμμα, για να υλοποιήσουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες μας επιβάλλονται» υποστήριξε την πλευρά της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ενώ «παράθυρο» για αυξήσεις αφήνουν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...