903
Ο «ιελικός σκίουρος», το παρατσούκλι που δόθηκε στον Psychropotes longicauda, ένα από τα χιλιάδες πλάσματα που ανακαλύφθηκαν στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού | Smartex Project/NERC

Φως σε πάνω από 5.000 νέα είδη θαλάσσιας ζωής στα βάθη του Ειρηνικού

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 11:59
Ο «ιελικός σκίουρος», το παρατσούκλι που δόθηκε στον Psychropotes longicauda, ένα από τα χιλιάδες πλάσματα που ανακαλύφθηκαν στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού
|Smartex Project/NERC

Φως σε πάνω από 5.000 νέα είδη θαλάσσιας ζωής στα βάθη του Ειρηνικού

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2023, 11:59

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν περισσότερα από 5.000 νέα είδη που ζουν στον βυθό της θάλασσας, σε μια ανέγγιχτη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, που έχει αναγνωριστεί ως κεντρικό μελλοντικό σημείο εξόρυξης ορυκτών βαθέων υδάτων, σύμφωνα με μια επισκόπηση των περιβαλλοντικών ερευνών που έγιναν στην περιοχή.

Είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται εκτενώς η προηγουμένως άγνωστη βιοποικιλότητα της Ζώνης Κλάριον-Κλίπερτον (CCZ), μιας πλούσιας σε ορυκτά περιοχής του βυθού του ωκεανού, που εκτείνεται σε 2,7 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ της Χαβάης και του Μεξικού, στον Ειρηνικό, σημειώνει ρεπορτάζ του Guardian.

Η έρευνα θα είναι κρίσιμη για την αξιολόγηση του κινδύνου εξαφάνισης των ειδών, δεδομένου ότι τα συμβόλαια για εξόρυξη βαθέων υδάτων στη σχεδόν παρθένα περιοχή φαίνονται επικείμενα. Τα περισσότερα από τα είδη που εντοπίστηκαν από ερευνητές που εξερευνούν τη ζώνη είναι νέα στην επιστήμη, και σχεδόν όλα είναι μοναδικά στην περιοχή – μόνο έξι, συμπεριλαμβανομένου ενός σαρκοφάγου σφουγγαριού και ενός θαλάσσιου εχινοδέρμου, έχουν παρατηρηθεί αλλού.

Ενας αστερίας προσκολλάται σε ένα μεταλλικό οζίδιο (Smartex Project/NERC)

Συμβάσεις για εξερεύνηση εξορύξεων στη ζώνη CCZ έχουν συναφθεί με 17 εργολάβους εξόρυξης βαθέων υδάτων, σε μια περιοχή που καλύπτει 1,2 εκατ. τ.χλμ. Οι εταιρείες, που υποστηρίζονται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, θέλουν να εκμεταλλευθούν ορυκτά όπως κοβάλτιο, μαγγάνιο και νικέλιο, εν μέρει για να τα προωθήσουν στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας.

Τον προσεχή Ιούλιο, η Διεθνής Αρχή για τον Βυθό της Θάλασσας, ένας οργανισμός με έδρα την Τζαμάικα, που ελέγχεται κατά το ένα τέταρτο από τα Ηνωμένα Εθνη και ρυθμίζει την εξόρυξη σε περιοχές βαθέων υδάτων, θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις εκμετάλλευσης από αυτές τις εταιρείες.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της εξόρυξης σε αυτό το εύθραυστο οικοσύστημα και τους «κατοίκους» του, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την πρώτη «λίστα ελέγχου CCZ» συγκεντρώνοντας όλα τα αρχεία από τις αποστολές στην περιοχή. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology και περιλαμβάνει 5.578 διαφορετικά είδη, από τα οποία εκτιμάται ότι το 88%–92% είναι πρωτοεμφανιζόμενα.

«Μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη με όλη αυτή την εκπληκτική βιοποικιλότητα και έχουμε ευθύνη να τον κατανοήσουμε και να τον προστατεύσουμε» δηλώνει η Μιούριελ Ραμπόουν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και οικολόγος βαθέων υδάτων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (NHM).

Για να μελετήσουν και να συλλέξουν δείγματα από τον πυθμένα του ωκεανού, βιολόγοι έχουν συμμετάσχει σε ερευνητικές κρουαζιέρες στον Ειρηνικό, οι οποίες στέλνουν τηλεκατευθυνόμενα οχήματα για να διασχίσουν τον βυθό της θάλασσας, 4.000 έως 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Ο δρ Αντριαν Γκλόβερ, βιολόγος βαθέων υδάτων στο NHM και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλές αποστολές στη ζώνη CCZ –πιο πρόσφατα στην αποστολή Smartex του Ηνωμένου Βασιλείου–, την περιέγραψε ως «ένα απίστευτο προνόμιο».

Ανεμώνη του βυθού (Smartex Project/NERC)

Η αποστολή, που χρηματοδοτείται μέσω του Συμβουλίου Ερευνας Φυσικού Περιβάλλοντος και άλλων ιδρυμάτων, υποστηρίζεται από τη UK Seaabed Resources (UKSR), μια εταιρεία εξόρυξης ορυκτών βαθέων υδάτων που εκμεταλλεύεται την περιοχή εξερεύνησης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το NHM έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το UKSR και την Deep Green, που τώρα έχει μετονομαστεί σε Metals Company, μια άλλη εταιρεία εξόρυξης, ως ανάδοχος στην περιοχή για την παροχή βασικών δεδομένων για τη βιοποικιλότητα. Επιμένει ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανοιχτής πρόσβασης σε δημοσιεύσεις, με κριτές ειδικούς στον τομέα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τις επιχειρήσεις μέσω σύνδεσης βίντεο, απευθείας από το σκάφος, καθώς νέα είδη συγκεντρώνονται από μη επανδρωμένα οχήματα που λειτουργούν εξ αποστάσεως στη σκοτεινή άβυσσο του ωκεανού.

Ο βυθός, λέει ο Γκλόβερ, είναι ένα «καταπληκτικό μέρος» όπου, παρά το υπερβολικό κρύο και το απόλυτο σκοτάδι, η ζωή ευδοκιμεί. «Ενα από τα χαρακτηριστικά του απειροβαθούς επιπέδου είναι η έλλειψη τροφής, αλλά η ζωή έχει τον τρόπο να επιμένει εκεί κάτω» εξηγεί. «Είναι ένα μυστήριο».

Ενα από τα είδη των βαθέων υδάτων που ανακαλύφθηκαν έχει το παρατσούκλι «ιελικός σκίουρος», λόγω της τεράστιας ουράς του και της επιφάνειάς του, που μοιάζει με ζελέ. Υπάρχουν επίσης γυάλινα σφουγγάρια, μερικά από τα οποία μοιάζουν με βάζα. Οι πιο κοινές κατηγορίες πλασμάτων στη ζώνη CCZ είναι τα αρθρόποδα, τα σκουλήκια, τα μέλη της οικογένειας των αραχνοειδών και τα εχινόδερμα, τα οποία περιλαμβάνουν ακανθώδη ασπόνδυλα, όπως αχινούς και σφουγγάρια.

Με την επικείμενη έγκριση για την εξόρυξη ορυκτών βαθέων υδάτων, ο Γκλόβερ πιστεύει ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη να συνεργαστούμε με τις εταιρείες που θέλουν να εξορύξουν αυτούς τους πόρους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα γίνεται με τρόπο που περιορίζει τον αντίκτυπό της στον φυσικό κόσμο».

Ο κολλώδης σκίουρος στα 5.100 μέτρα βάθος, στο δυτικό CCZ (NOAA)

Ερωτηθείς για άλλους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που ζητούν μορατόριουμ στην εξόρυξη ορυκτών βαθέων υδάτων, λόγω της μη αναστρέψιμης ζημιάς που πιστεύουν ότι θα κάνουν στα οικοσυστήματα, ο Γκλόβερ θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι απλώς να προσφέρει ενημέρωση.

«Ο ρόλος μας ως επιστήμονες δεν είναι να παίρνουμε αποφάσεις, αλλά να παρέχουμε τα δεδομένα» εξηγεί. «Ολοι όσοι ζουν σε αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να ανησυχούν για τη χρήση του με βιώσιμο τρόπο. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στον ορίζοντα και είναι πολύ σημαντικό να εμπλακεί το κοινό για να ανακαλύψει ποιον δρόμο επιθυμεί να ακολουθηθεί. Υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές, κυβερνήσεις και οι πολίτες, που θα ακούσουν και θα διαβάσουν τις πληροφορίες, τα υπέρ και τα κατά».

«Θεωρώ πολύ θετικό το να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια ρυθμιστική δομή προτού πραγματοποιηθεί η εξόρυξη» συνεχίζει. «Σε άλλες μεγάλες βιομηχανίες, όπως πετρελαίου και το φυσικού αερίου, οι κανονισμοί ήρθαν αργότερα και τα αποτελέσματα δεν ήταν ιδανικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...