559
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης όπως την απαθανάτισε ο αστροναύτης Μπιλ Αντερς μέσα από το διαστημικό σκάφος Apollo 8, στις 24 Δεκεμβρίου του 1968 | Bill Anders / NASA Πηγή: Protagon.gr

«Earthrise»: Η εικόνα-σύμβολο του αγώνα για τον πράσινο πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:50
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης όπως την απαθανάτισε ο αστροναύτης Μπιλ Αντερς μέσα από το διαστημικό σκάφος Apollo 8, στις 24 Δεκεμβρίου του 1968
|Bill Anders / NASA Πηγή: Protagon.gr

«Earthrise»: Η εικόνα-σύμβολο του αγώνα για τον πράσινο πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2023, 19:50

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1968 το πλήρωμα του Apollo 8 απαθανάτισε ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς περιφερόταν γύρω από τη Σελήνη: τη φωτεινή Γη που εμφανίστηκε πίσω από τον άγονο σεληνιακό ορίζοντα.

Οι αστροναύτες της NASA έμειναν έκπληκτοι με αυτό που είδαν. «Ω Θεέ μου, κοίτα αυτή την εικόνα εκεί! Ερχεται η Γη. Ουάου, είναι τόσο όμορφη!» φώναξε ο Μπιλ Αντερς στον Τζιμ Λόβελ. «Εχεις έγχρωμο φιλμ, Τζιμ; Δώσε μου ένα έγχρωμο φιλμ, γρήγορα».

«Tέλεια λήψη» είπε ο Λόβελ καθώς πάτησε το κλείστρο και έβγαλε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες στον κόσμο.

Η φωτογραφία ονομάστηκε «Earthrise». Ηταν η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από το Διάστημα και κυκλοφόρησε γρήγορα σε όλον τον κόσμο. Μια εικόνα που πυροδότησε το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα και οδήγησε, το 1970, στην καθιέρωση της Ημέρας της Γης, την ετήσια εκδήλωση που προωθεί τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό και την ευαισθητοποίηση, όπως επισημαίνει το ΒΒC.

«Είναι απλώς η τέλεια φωτογραφία» λέει ο Μάικλ Πρίτσαρντ, διευθυντής προγραμμάτων στη Βασιλική Φωτογραφική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ηταν μια έγχρωμη και καλή φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, που μπορούσε να αναπαραχθεί τέλεια και έδινε μια προοπτική της Γης που δεν είχαμε ξαναδεί».

«Εδειχνε καθαρά τη Γη από το Διάστημα και την έβαλε σε ένα πλαίσιο που δεν είχαμε καν φανταστεί» λέει. «Εδειξε ότι η Γη είναι μια πολύ ευάλωτη σφαίρα που περιφέρεται στο Διάστημα».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός εξαπλωνόταν ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Οι περιβαλλοντικές ομάδες Friends of the Earth και Greenpeace ιδρύθηκαν το 1969 και το 1971, αντίστοιχα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ίδρυσε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το 1970.

Μια ασπρόμαυρη λήψη, επίσης από την «Ανατολή της Γης», αλλά από άλλη γωνία (NASA)

Δεκαοκτώ μήνες αφότου οι αστροναύτες του Apollo 8 τράβηξαν την «Earthrise», 20 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλες τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή του περιβάλλοντος, στην πρώτη Ημέρα της Γης.

Η Καθλίν Ρότζερς, πρόεδρος του οργανισμού Earth Day Network, λέει ότι η φωτογραφία «Earthrise» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενθάρρυνση των ανθρώπων να συμμετάσχουν στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό: «Εδωσε την αφορμή για την Ημέρα της Γης, στην οποία συμμετέχουν σήμερα ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, και δημιούργησε ένα περιβαλλοντικό κίνημα παγκοσμίως». Οι αφίσες για την Ημέρα της Γης το 1970 είχαν όλες τη φωτογραφία της «Ανατολής της Γης».

«Πριν από την Ημέρα της Γης, οι άνθρωποι μιλούσαν για το πώς η εξερεύνηση του Διαστήματος είχε καταστήσει πολύ πιο σαφές πόσο μοναδικοί είμαστε», προσθέτει η Ρότζερς. «Μόλις δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, μέλη του Κογκρέσου και παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν να μιλούν για το πόσο εύθραυστη ήταν η Γη. Η “Earthrise” τόνισε τη μοναδικότητα της Γης σε αυτό το μεγάλο σκοτεινό σύμπαν».

Ο Πρίτσαρντ προσθέτει ότι εικόνες όπως η φωτογραφία της Ανατολής της Γης μπορούν να πουν πολύ περισσότερα «από σελίδες και σελίδες εκθέσεων» από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Η φωτογραφία έδειξε ότι η Γη δεν είναι κάτι από το οποίο μπορούμε απλώς να παίρνουμε συνεχώς, ότι πρέπει να τη διατηρήσουμε», λέει. «Εκεί βρίσκεται η πραγματική δύναμη και η σημασία της “Earthrise” Μπόρεσε να συνοψίσει τόσο πολλά σε μία μόνο εικόνα, με τρόπο που ξεπερνούσε έγγραφα και έγγραφα».

Λόγω της ιστορίας και του ισχυρού μηνύματός της, η φωτογραφία «Earthrise» συνεχίζει να πυροδοτεί την περιβαλλοντική συνείδηση. «Δείχνει τη Γη στην οποία ζούμε όλοι, μια μικρή μπλε σφαίρα που βρίσκεται μέσα σε αυτή τη μαύρη έκταση», λέει ο Πρίταρντ. «Καταδεικνύει τα πάντα, από την ευθραυστότητα μέχρι τη μοναδικότητά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...