851
| INTIMENEWS

Ο ρόλος Κοτζιά στο «ναυάγιο»

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 23 Νοεμβρίου 2016, 18:12

Ο ρόλος Κοτζιά στο «ναυάγιο»

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 23 Νοεμβρίου 2016, 18:12

Hταν ο Νίκος Κοτζιάς με την επιστολή παραίτησης στο χέρι; Και ήταν, όντως, έτοιμος να ζητήσει το ίδιο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Σύμφωνα με το tvxs.gr, συμφερόντων του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο υπουργός Εξωτερικών απείλησε ευθέως Αθήνα και Λευκωσία με παραίτηση, σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε βήματα προς τη συμφωνία. Ο ίδιος, πάντως, χαρακτηρίζει «γελοιότητες» τις σχετικές πληροφορίες.

Κατά τις πηγές που επικαλείται το tvxs.gr, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι δεν δέχεται το προς διαμόρφωση πλαίσιο συμφωνίας, ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, και ανεξάρτητα από τη τελική στάση του Αλέξη Τσίπρα, θα υποβάλει τη παραίτηση του καλώντας μάλιστα δημοσίως τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει το ίδιο. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία διατύπωσαν τον φόβο τους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τους ελληνοκύπριους εθνικιστικές που τάσσονται κατά της συμφωνίας, ενόψει μάλιστα του δημοψηφίσματος που θα κληθεί να την επικυρώσει.

Το «θέμα Κοτζιά» επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση, είπε ότι έχει άριστη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό (τον οποίο και ευχαρίστησε) χωρίς, πάντως, να επιχειρήσει να διαλύσει την «ατμόσφαιρα» σχετικά με τη στάση του Νίκου Κοτζιά. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. (Διαβάστε αναλυτικά)

Το non paper Κοτζιά

Το θέμα Κοτζιά προέκυψε όταν το απόγευμα της Δευτέρας ένα non paper του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εστάλη σε δημοσιογραφικά και διπλωματικά e-mail  την ώρα που Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των κριτηρίων του Εδαφικού πάνω σε χάρτη στο Μον Πελερέν.  «…Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας… Η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ανευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό απ όλους του κ. Εϊντε συμπεριλαμβανομένου»….

Τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Τα non papers ακόμα πιο γρήγορα. Νωρίς το βράδυ το επίμαχο κείμενο είχε φθάσει στο ελβετικό θέρετρο. Αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι το σημείωμα επιβάρυνε το κλίμα και συνέδραμε τα μέγιστα στη σκλήρυνση της τουρκοκυπριακής στάσης που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Aγκυρα με αποτέλεσμα το ναυάγιο. Η λογική ήταν περίπου η εξής: αφού η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει ακόμη κι αν ορίσουμε ημερομηνία πολυμερούς Διάσκεψης, γιατί να μπούμε στον κόπο να συμφωνήσουμε;

Αυτό παρότι υποτίθεται ότι το επίμαχο χαρτί «αποσύρθηκε» (σύμφωνα με τον «Πολίτη»). Non paper που αποστέλλεται σε δημοσιογράφους και έχει φτάσει μέχρι τη Λευκωσία και την Αγκυρα δύσκολα αποσύρεται. Κι ας είχαν σχετική επικοινωνία Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας. Τι να έκαναν, άλλωστε, αν ο Κοτζιάς επρόκειτο να παραιτηθεί;Το ναυάγιο είναι γεγονός. Οπως γεγονός είναι και η προσπάθεια κάθε πλευράς να επιρρίψει την ευθύνη (blame game) για την αποτυχία στην άλλη.

Οπως γεγονός είναι – παρόλο που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την κυβέρνηση – η συνεννόηση για μια επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απ΄αυτήν που δήλωνε το non paper! Δηλαδή χωρίς Αθήνα και Αγκυρα να έχουν συμφωνήσει προηγουμένως τα των εγγυήσεων και της μεταβατικής κατάστασης ασφαλείας και πολύ πιθανόν χωρίς να έχει κλείσει το κεφάλαιο του Εδαφικού… Κι αυτό παρότι μόλις την περασμένη Τετάρτη ο κ. Τσίπρας δήλωνε δημοσίως ενώπιον του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να μετάσχει στην περίφημη Πολυμερή Διάσκεψη (που για τους Τούρκους είναι πενταμερής), εφόσον προηγουμένως έχουν κλείσει τα υπόλοιπα κεφάλαια (δηλαδή στο τελικό στάδιο της διαδικασίας).

Μια καλή εξήγηση, πριν γίνουν γνωστά τα περί παραίτησης Κοτζιά, ήταν ότι προφανώς η σκληρή στάση της Αθήνας ήταν και ένα διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης θεωρούσε ότι θα εξασφάλιζε ανταλλάγματα βγάζοντας μπροστά την σκληρή γραμμή της Αθήνας. Τα γεγονότα έδειξαν ότι η σκληρή στάση της Αθήνας (όπως και αν προέκυψε) όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά σκλήρυνε την τουρκική στάση. Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της Τρίτης. Η Αγκυρα επιχειρεί να δείξει καλή διάθεση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξασφαλίσει ημερομηνία για την Πολυμερή.

Αυτή θα είναι και η πιθανή κατάληξη της επόμενης φάσης, αν Αναστασιάδης και Ακιντζί καταφέρουν να ξανακαθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ομως, πριν ακόμη συμβεί αυτό, ο κ. Τσίπρας μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στη φιλοδοξία του να του πιστωθεί η συνδρομή στην επίλυση του Κυπριακού και στις εθνικοπατριωτικές κορώνες μελών της κυβέρνησής του, προεξάρχοντος του υπουργού Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του Πάνου Καμμένου. Κυρίως, έχει ήδη εγκλωβιστεί στον φόβο του ανοίγματος της «κάνουλας» του Προσφυγικού από την Τουρκία σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν που αυτή τη στιγμή δείχνει ότι θα γίνει με τους χειρότερους δυνατούς όρους. Υποτίθεται ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως το καλύτερο που έχει να κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός είναι να ακολουθήσει αυτό το κλισέ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...