362
Ο Αντονι Φάουτσι στα μαύρα, ταιριαστός με το πένθος της ημέρας για τις ΗΠΑ | REUTERS/Jonathan Ernst

Φάουτσι: Δεν θα έπρεπε να έχουμε 500.000 νεκρούς στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:40
Ο Αντονι Φάουτσι στα μαύρα, ταιριαστός με το πένθος της ημέρας για τις ΗΠΑ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Φάουτσι: Δεν θα έπρεπε να έχουμε 500.000 νεκρούς στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:40

Ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να βρει πιο πρόσφορο έδαφος από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Μία χώρα βαθιά διχασμένη, όπου το να φοράς μάσκα έγινε πολιτικό ζήτημα αντί για βασικό μέτρο προστασίας της υγείας των πολιτών.

Την ημέρα που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το θλιβερό ορόσημο των 500.000 νεκρών από κορονοϊό, ο Αντονι Φάουτσι ήταν κατηγορηματικός: «Δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί αυτό. Ακόμα και υπό τις καλύτερες συνθήκες, το πρόβλημα θα ήταν πολύ σοβαρό. Πάρτε για παράδειγμα, τη Βρετανία και τη Γερμανία όπου παρά την συμμόρφωση με τα μέτρα δημόσιας υγείας, ταλαιπωρήθηκαν από τον κορονοϊό. Η πανδημία έφτασε στις ΗΠΑ, ενώ ήταν βαθύς ο πολιτικός διχασμός. Ομως, αυτό δεν εξηγεί πώς μία χώρα τόσο πλούσια και εξελιγμένη κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων και να είναι η χειρότερα πληττόμενη στον κόσμο».

Πράγματι, τα νούμερα είναι απίστευτα: Ενώ στις ΗΠΑ διαμένει το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, η χώρα έχει καταγράψει σχεδόν το 20% του συνόλου των θανάτων. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 28 εκατομμύρια.

«Είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη χώρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία τα τελευταία 100 χρόνια. Επί δεκαετίες, στο μέλλον, ο κόσμος θα μιλάει για το φρικτό 2020, ίσως και το 2021», είπε στο Reuters ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τον κορονοϊό, ο οποίος πρόσφατα προέβλεψε ότι οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να φορούν τις μάσκες τους, μάλλον και το 2022.

Οταν ρωτήθηκε γιατί πιστεύει ότι πιθανόν θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και το 2022, εξήγησε: «Εξαρτάται από τη δυναμική του ιού στην κοινότητα. Αυτό θέλω να κατέβει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο, που ουσιαστικά θα υπάρχει ελάχιστη απειλή έκθεσης σε κάποιον που έχει μολυνθεί. Αν συνδυάσουμε τον εμβολιασμό των περισσοτέρων και το πολύ χαμηλό επίπεδο του ιού στην κοινότητα, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι απαραίτητη η μάσκα».

Ο Φάουτσι είπε επίσης ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς το περασμένο καλοκαίρι, τόσοι δήμαρχοι και κυβερνήτες αγνόησαν τις συστάσεις των επιστημόνων και άνοιξαν την οικονομία, προκαλώντας αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε πολλές πολιτείες. «Μπορούσαν να δουν μπροστά στα μάτια τους τι συνέβαινε. Αυτός ο βαθύς διχασμός του αμερικανικού πνεύματος, με λύπησε τρομερά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...