592
Ο γερμανός βετεράνος ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ - αποδέχεται τους γκέι συναδέλφους του, αλλά θέλει να μην το λένε | EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Φίλιπ Λαμ: «Αν παίζεις μπάλα, μη λες ότι είσαι ομοφυλόφιλος»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 14:00
Ο γερμανός βετεράνος ποδοσφαιριστής Φίλιπ Λαμ - αποδέχεται τους γκέι συναδέλφους του, αλλά θέλει να μην το λένε
|EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Φίλιπ Λαμ: «Αν παίζεις μπάλα, μη λες ότι είσαι ομοφυλόφιλος»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 14:00

Η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού στο ποδόσφαιρο. Και πιθανώς έτσι θα παραμείνει, αν κρίνει κανείς τη δημόσια συζήτηση στην πλέον ανεκτική ποδοσφαιρική λίγκα της Ευρώπης, το γερμανικό πρωτάθλημα. Ο Φίλιπ Λαμ, θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, επανήλθε πρόσφατα στη «σύστασή του» προς τους γκέι ποδοσφαιριστές να μην αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, «για το καλό τους». Και μιλάμε για μια χώρα όπου η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ έχει ενδιαφερθεί για το θέμα, μετά από μια έρευνα που είχε καταδείξει ένα περίεργο στατιστικό φαινόμενο ότι από τους 600 ποδοσφαιριστές της Μπουντεσλίγκα όλοι πλην ενός είχαν δηλώσει ετεροφυλόφιλοι…

Εχουν περάσει 30 χρόνια από την εποχή που ο Τζάστιν Φάσανου είχε δηλώσει δημοσίως ότι είναι γκέι. Μιλάμε για έναν καταπληκτικό άγγλο ποδοσφαιριστή, από τους πρώτους που η μεταγραφή τους κόστισε ένα εκατ. στερλίνες, ο οποίος όμως είχε υποστεί απίστευτο bullying όχι μόνο από τους αντιπάλους, αλλά και από την ίδια του την ομάδα– «όταν θέλεις μια φραντζόλα ψωμί, πού πας; Στον φούρναρη, υποθέτω. Αν θέλεις ένα μπούτι αρνιού, στον χασάπη. Τότε, γιατί συνεχίζεις να πηγαίνεις σε αυτά τα καταραμένα κλαμπ πούστηδων;», του είπε κάποτε ο προπονητής του στη Νότιγχαμ Φόρεστ, ο «θρυλικός» Μπράιαν Κλαφ. Μετά το coming out και με την καριέρα του ήδη σε αποδρομή, ο Φάσανου πήγε στις ΗΠΑ. Και αυτοκτόνησε.

Και έχουν περάσει άλλα επτά χρόνια από την ημέρα που ο Τόμας Χιτζλσπέργκερ, πρώην άσος της εθνικής Γερμανίας, δήλωσε πως είναι ομοφυλόφιλος, λέγοντας, στην Die Zeit τότε, ότι με αυτή του την κίνηση ήθελε να προάγει «τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ομοφυλοφιλία στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού».

Κι όμως εν έτει 2021 ο Λαμ, αρχηγός της Νασιονάλμαντσαφ στον θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, το ξέκοψε: συμβούλευσε τους γκέι συναδέλφους του ποδοσφαιριστές ότι δεν πρέπει να δηλώνουν την ομοφυλοφιλία τους, ιδιαιτέρως μέσα στα αποδυτήρια και στο γήπεδο εν γένει.

Αν κάποιος ήθελε τη γνώμη μου, είπε ο Λαμ, πρόσφατα σε συνέντευξή του στο RTL, θα του έλεγα να αποδεχθεί την αλήθεια για τον εαυτό του, αλλά δεν θα τον συμβούλευα να μιλήσει για αυτό το θέμα στους συμπαίκτες του. Η εμπειρία του Λαμ από τα γήπεδα του έμαθε ότι κάποιες εξέδρες είναι έτοιμες να διαλύσουν τον αντίπαλο με κάθε ευκαιρία.

Καλοκαίρι 2014. Ο Φίλιπ Λαμ ως αρχηγός της Νασιονάλμαντσαφ, κρατά το Παγκόσμιο Κύπελλο (Reuters)

Οποιος δημοσιοποιήσει την ομοφυλοφιλία του, «σε πολλά γήπεδα θα υποστεί προσβολές». Ομως «ποιος θα το αντέξει αυτό και για πόσον καιρό»; Και η κρίση του Λαμ είναι: «Μου φαίνεται ότι προς το παρόν στην Μπουντεσλίγκα είναι λίγες οι πιθανότητες να αντεπεξέλθει κάποιος σε όλα αυτά παραμένοντας αλώβητος».

Η στάση του Λαμ δίχασε τους Γερμανούς, φιλάθλους και μη. Διότι υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη «συμβουλή» που τη δίνει το ποδοσφαιρικό περιοδικό 11 Freunde: όλα στο φως όσον αφορά την ομοφυλοφιλία. Μάλιστα το περιοδικό κάνει καμπάνια υπέρ της υπεράσπισης όλων όσοι έχουν δηλώσει, δηλώνουν ή θα δηλώσουν ομοφυλόφιλοι ποδοσφαιριστές, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η ομοφυλοφιλία στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Περισσότεροι από 800 αθλητές και αθλήτριες υπογράφουν.

Κάποτε ο Λαμ είχε μιλήσει στο Front, περιοδικό της γερμανικής  κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ,  και είχε πει ότι δείχνει σεβασμό και εκτίμηση για τους γκέι συμπαίκτες του και ότι η σχέση του μαζί τους δεν επηρεάζεται από τη γνώση της σεξουαλικής ιδιαιτερότητάς τους. Είχε δώσει, δε, τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά του στο γερμανικό κράτος: «Είμαι ευτυχής που ζω σε φιλελεύθερη, ανοιχτή κοινωνία στην οποία η συνύπαρξη είναι δυνατή χωρίς προκαταλήψεις».

Παρά ταύτα, ανησυχεί για την πρόσληψη της ομοφυλοφιλίας του ποδοσφαιριστή από την εξέδρα. Δεν είναι ώριμοι όλοι οι φίλαθλοι να εισπράξουν στο γήπεδο τέτοιες εξωγηπεδικές αλήθειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...