1192
| Menelaos Myrillas / SOOC

Οι βουλευτές αντιμέτωποι με τα… επαγγέλματά τους

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2016, 21:43

Οι βουλευτές αντιμέτωποι με τα… επαγγέλματά τους

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2016, 21:43

Σε ευθείες προειδοποιήσεις κατά των βουλευτών που πρόκειται να ψηφίσουν το Ασφαλιστικό και είναι μέλη τους προχωρούν τρεις σύλλογοι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο και η ΕΣΗΕΑ, λίγες ώρες πριν το Κοινοβούλιο κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Αυτά την ώρα που την Κυριακή εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά το νομοσχεδίου με την ΓΣΕΕ να έχει κηρύξει 24ωρη απεργία ενώ τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς καλούν σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

Και οι τρεις ενώσεις εκφράζουν καταρχάς τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο και στο σύνολό του και σε ό,τι αφορά τον δικό τους κλάδο ενώ ΙΣΑ και ΤΕΕ θέτουν και ζήτημα παραπομπής στο πειθαρχικό για όσους βουλευτές είναι μέλη τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είναι μέλος του ΤΕΕ, όπως ακόμη οι κ. Φλαμπουράρης και Σπίρτζης.

Οπως σημειώνουν οι σύλλογοι, αιτία παραπομπής για πειθαρχικό παράπτωμα είναι και η συμπεριφορά των μελών, πέρα από πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Από την πλευρά της η ΕΣΗΕΑ απευθύνεται σε 12 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνητικοί Νίκος Ξυδάκης, Τέρενς Κουίκ, Νίκος Φίλης, Θάνος Αθανασίου, Γιώργος Βαρεμένος και Ανέτα Καβαδία.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο ΙΣΑ καλεί σε ανακοίνωση τα μέλη του που είναι βουλευτές στην καταψήφιση του Ασφαλιστικού, αλλά προειδοποιεί και για την παραπομπή στο πειθαρχικό σε όσους ψηφίσουν θετικά. Η ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με προγενέστερες ατομικές επιστολές έχει καλέσει τους βουλευτές ιατρούς μέλη του, αλλά και όλους τους βουλευτές που αντιπροσωπεύουν τον υγειονομικό κλάδο, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους και να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

»Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κοινωνικά ανάλγητο, που εισήχθη προς ψήφιση με ιδιαίτερη σπουδή χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, επιβαρύνει όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, κηρύττει τον πόλεμο στους νέους, μειώνει τις υφιστάμενες συντάξεις καταργώντας ακόμα και τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις αναπηρίας.

»Κάνουμε μία ύστατη έκκληση στους συναδέλφους μας ιατρούς και γενικότερα στους υγειονομικούς βουλευτές, να αναλάβουν τις ευθύνες που εκπηγάζουν από το λειτούργημα μας, και τους ζητάμε να αναλογιστούν την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχουν, καλώντας τους να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πάσχει στη φιλοσοφία και τον πυρήνα του.

»Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών να πάρουν τις αποφάσεις τους. Στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξεταστεί το ερώτημα της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο εκείνων που θα ψηφίσουν θετικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν πειθαρχικό παράπτωμα δεν αποτελεί μόνο κάθε παράβαση των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών, αλλά και διαγωγή αναξιοπρεπής ή ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του γιατρού».

«Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο»

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ μετά από έκτακτη συνεδρίαση για το Ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που έγινε, τονίζει σε ανακοίνωση ότι θα προβάλει στην ιστοσελίδα του «τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται». Αναλυτικά αναφέρει ότι:

«Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο

»Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών

»Εχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης

»Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος

»Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο – και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

»Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.

» Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

» Το ΤΕΕ θα προβάλει στην ιστοσελίδα του και με όλα τα μέσα που διαθέτει τους συναδέλφους βουλευτές οι οποίο θα ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, ονομαστικά και με τη φωτογραφία τους, ώστε όλοι να τους θυμούνται.

» Οι βουλευτές μηχανικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μηχανικών. Η μη εφαρμογή του συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

» Το ΤΕΕ καλεί τους συναδέλφους μηχανικούς και όλον τον τεχνικό κόσμο της χώρας να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά, σήμερα και αύριο, ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, σε όλες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, των συνδικαλιστικών και επιστημονικών φορέων σε όλη τη χώρα».

129442
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ (ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Intime)

ΕΣΗΕΑ

Η ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.

» Ηδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

» Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

» Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

» Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

» Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του)».

Στη συνέχεια προσθέτει:

«Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

»Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

»Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

»Θεωρούμε  ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

»Εχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…

Κινητοποιήσεις

Για την Κυριακή συνδικαλιστικοί φορείς προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για το Ασφαλιστικό στο σύνολό του και για κλαδικά αιτήματα.

  • Η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή (ημέρα κατά την οποία θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα) και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο ίδιο συλλαλητήριο καλούν επίσης η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, οι οποίες αποφάσισαν το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή σε διαμαρτυρία για το Ασφαλιστικό.
  • Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10:00 και την ΄δια ώρα στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου.
  • Η ΠΟΕΣΥ στις 12:00 καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος σε διαδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και θα πορευτεί προς τη Βουλή.
  • Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 18:00.

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Η 48ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα λεωφορεία στην Αθήνα λήγει μεν το Σάββατο, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις και την Κυριακή.

Στα λεωφορεία, το τρόλεϊ, το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ δρομολόγια θα γίνονται από τις 09:00 ως τις 21:00 στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News