321
O Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης του Twitter, προκαλεί την Κομισιόν να του επιβάλει κυρώσεις | Michel Euler/Pool via REUTERS/File Photo

Ερχονται πρόστιμα στον Μασκ στο πλαίσιο του Digital Service Act

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:34
O Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης του Twitter, προκαλεί την Κομισιόν να του επιβάλει κυρώσεις
|Michel Euler/Pool via REUTERS/File Photo

Ερχονται πρόστιμα στον Μασκ στο πλαίσιο του Digital Service Act

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 20:34

Απαιτείται χαρακτηρισμός όλων των δημιουργιών της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), των κειμένων, των εικόνων, των βίντεο, των ήχων, ώστε να γνωρίζει ο καθένας αν είναι fake news – αυτό ζητάει η Κομισιόν, όπως είπε η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα.

Η Repubblica έγραψε ότι με την έναρξη ισχύος του νόμου που ονομάζεται Digital Service Act, από τον εφετινό Αύγουστο, η λήψη μέτρων κατά της παραπληροφόρησης θα γίνει υποχρέωση των τεχνολογικών κολοσσών. Και σε λίγες ημέρες η Ευρωβουλή θα δώσει το πράσινο φως στον νόμο περί ΤΝ, ο οποίος μεταξύ άλλων διατάξεων περιλαμβάνει και την υποχρέωση σήμανσης των εν λόγω προϊόντων της ΤΝ.

Είναι πολύ εύκολο πλέον να βάλεις εμπριμέ σακάκι στον πάπα ή βωμολοχίες στο στόμα πολιτικών, συνέχισε το ρεπορτάζ. Τα νέα λογισμικά κάνουν θαύματα που γίνονται πιστευτά. Φτιάχνουν όπλα μαζικής παραπληροφόρησης, είτε για να γίνουν αυτά τα προϊόντα τους απλώς viral (και αυτή είναι η καλύτερη περίπτωση). είτε για να προκαλέσουν ζημία.

Στο σημείο αυτό το ιταλικό μέσο θυμήθηκε «τα ρωσικά τρολ» και σημείωσε: «Για τον περιορισμό της δράσης τους, εξάλλου, γεννήθηκε και αυτό το ευρωπαϊκό μανιφέστο», δηλαδή το Digital Service Act. Ο χαρακτηρισμός είναι σχετικώς απλή λύση από τεχνικής απόψεως, και φθηνή. Τον ζητούν οι επαγγελματίες που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, τον προτείνουν ακόμη και οι πρωτοπόρες εταιρείες όπως η OpenAI, που σχεδίασε το ρομπότ ChatGPT.

Η Κομισιόν έχει κατά νου τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών Microsoft (Bing), Google (Bard), Facebook και TikTok, όμως ήδη το Twitter του Ελον Μασκ αποχώρησε από τη συμφωνία κατά της παραπληροφόρησης. «Ο Κροίσος διαλύει όλες τις ηθικές δικλίδες ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου στο όνομα της ελευθερίας του λόγου. Πρόκειται για ευθεία πρόκληση στην ΕΕ όσον αφορά τις συγκεκριμένες αξιώσεις της. Από τις 25 Αυγούστου, με το Digital Service Act όλες οι πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του Twitter, πρέπει να διαθέτουν εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης. Αλλιώς θα πέσουν πρόστιμα στους Κροίσους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...