514
Μακρόν και Ερντογάν στην G20 της Οσάκα, το 2019. Από κει και έπειτα, το κλίμα δεν ήταν τόσο θερμό μεταξύ τους | EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Μακρόν και Ερντογάν γεφυρώνουν το χάσμα και ετοιμάζονται για… βεγγέρα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:44
Μακρόν και Ερντογάν στην G20 της Οσάκα, το 2019. Από κει και έπειτα, το κλίμα δεν ήταν τόσο θερμό μεταξύ τους
|EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Μακρόν και Ερντογάν γεφυρώνουν το χάσμα και ετοιμάζονται για… βεγγέρα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 17:44

Την επομένη της επανεκλογής του Ταγίπ Ερντογάν, ο Εμανουέλ Μακρόν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και του υπενθύμισε την παλιότερη πρόσκληση να επισκεφτεί το Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου για τη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συμφώνου.

Ο τούρκος πρόεδρος ανταπέδωσε, προσκαλώντας τον Μακρόν στην Αγκυρα, πιθανώς όχι πριν από τον Σεπτέμβριο αλλά σίγουρα πριν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα L’ Opinion.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα και ανέθεσαν στα επιτελεία τους να βρουν την κατάλληλη ημερομηνία.

Μια μέρα πριν από αυτό το τηλεφώνημα, ο γάλλος πρόεδρος είχε αντιδράσει πολύ γρήγορα στη νίκη του Ερντογάν με ένα tweet, στα γαλλικά και τα τουρκικά: «Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί. Επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, Μεσόγειος Θάλασσα. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω για την επανεκλογή του, θα συνεχίσουμε να προχωράμε». Το περιεχόμενο προφανώς χαροποίησε την τουρκική πλευρά.

Οι σχέσεις των δύο προέδρων χαρακτηρίζονται, από το 2019, από πολυάριθμες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Η νέα νίκη του Ερντογάν αναγκάζει τη γαλλική διπλωματία να προσπαθήσει να γυρίσει σελίδα. Ο Μακρόν προχώρησε σε μία συμβολική χειρονομία διορίζοντας την Ισαμπέλ Ντιμόντ, τη δική του διπλωματική σύμβουλο υπεύθυνη για τον φάκελο «Τουρκία», στη θέση της πρεσβευτού της Γαλλίας στην Αγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του στο Παρίσι στα τέλη Ιουνίου.

Την 1η Ιουνίου, ο τούρκος πρόεδρος τελικά δεν συμμετείχε στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (CPE), στο Κισινάου της Μολδαβίας. Δεν επρόκειτο για μια μη φιλική χειρονομία προς αυτή τη γαλλική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, αλλά για ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας: εκείνη την ημέρα, ο επανεκλεγείς τούρκος πρόεδρος αναμένετο να ορκιστεί μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Στην προετοιμασία για πιθανή συμμετοχή, ωστόσο, είχαν προκύψει διαφωνίες με τις αρχές της Μολδαβίας για το σχήμα της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Οι δύο πρόεδροι αναμένεται σε κάθε περίπτωση να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους (Λιθουανία). Είναι πιθανό μέχρι τότε να έχει αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Σουηδία μόλις υιοθέτησε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό των δραστηριοτήτων του κουρδικού PKK στο έδαφός της -ρητό αίτημα της Αγκυρας.

Μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας παραμένουν πολλές διαφωνίες, αλλά ο Μακρόν επιθυμεί να «προχωρήσει», όπως είπε.

Ενα από τα ζητήματα είναι αυτό του Καυκάσου. Η Γαλλία είναι πολύ κοντά στην Αρμενία, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της κρίσης με το Αζερμπαϊτζάν.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γαλλία είναι πολύ ενεργή σε αυτό το ζήτημα: πρόσφατα άλλωστε έγινε μια τετραμερής συνάντηση (Γαλλία, Γερμανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), ενώ η ΥΠΕΞ  Κατρίν Κολονά επισκέφτηκε την περιοχή στα τέλη Απριλίου.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν, δίπλα μάλιστα στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. Εάν ο ίδιος ο Πασινιάν πήγε στον Ερντογάν, είναι δύσκολο να δούμε τι θα εμπόδιζε τον Μακρόν να επισκεφθεί την Τουρκία, σύμφωνα με την L’Opinion.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...