486
Ο Ταγίπ Ερντογάν όταν επισκεπτόταν την Αθήνα το 2017. Πολλά έκτοτε έχουν αλλάξει, επί τα χείρω | George Vitsaras / SOOC

Eρντογάν: Δεν πήγαν οι Ελληνες στα Ιμια, δεν πήγαμε και εμείς – τηλεφώνημα Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:26
Ο Ταγίπ Ερντογάν όταν επισκεπτόταν την Αθήνα το 2017. Πολλά έκτοτε έχουν αλλάξει, επί τα χείρω
|George Vitsaras / SOOC

Eρντογάν: Δεν πήγαν οι Ελληνες στα Ιμια, δεν πήγαμε και εμείς – τηλεφώνημα Ακάρ σε Παναγιωτόπουλο

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2020, 14:26

Επιμένοντας στο «γκριζάρισμα» βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε να υποστηρίξει, με αφορμή την επέτειο της κρίσης στα Ιμια, ότι η Αγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα προκειμένου να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, φέρεται να ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ενέργειες στην περιοχή των Ιμίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών (βλ. παρουσία πολεμικών πλοίων, κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των τριών αξιωματικών του ΠΝ Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού, που χάθηκαν τη «μαύρη» νύχτα των Ιμίων, όπως είχε πράξει ο Πάνος Καμμένος κ.ά.).

«Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Καρντάκ (Ιμια). Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν, τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ιμια), δεν θα γίνει και από την πλευρά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

«Πιθανότατα, ο υπουργός μου θα καλέσει τον έλληνα υπουργό Αμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ιμια) και στα υπόλοιπα νησιά»», πρόσθεσε στο ίδιο ύφος αυτοθαυμασμού ο Ερντογάν, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξε μορατόριουμ κινήσεων από αμφότερες τις πλευρές στην περιοχή των βραχονησίδων.

Εκείνος πάντως φρόντισε να μείνει πιστός στις προκλήσεις του έναντι της Ελλάδας, στέλνοντας την ημέρα ακριβώς της επετείου των Ιμίων το ερευνητικό του σκάφος «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

O Tαγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ενέργεια του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λαγού να σκίσει μια χάρτινη τουρκική σημαία στο ευρωκοινοβούλιο, εκτιμώντας πάντως πως ο ίδιος δεν θεωρεί την πράξη αυτή «μια πράξη που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και τους Ελληνες».

Λίγη ώρα αργότερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδος και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα, είχαν επικοινωνία κατά την οποία φέρεται να διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός Αμυνας φέρεται να ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ενέργειες στην περιοχή των Ιμίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, εκτός από την αποκλιμάκωση της έντασης,  Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συζήτησαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς επίσης για την ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, αναζητείται ημερομηνία από 17 έως 21 Φεβρουαρίου για τη συνάντηση των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας – Τουρκίας και αν τελικά δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, η συνάντηση θα μετατεθεί για τις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο στόχος της ελληνικής πλευράς με τα ΜΟΕ είναι τριπλός:

  • Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων
  •  Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
  •  να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...