449
Η 10η Νοεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο στην Τουρκία με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα | REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός»

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 17:22
Η 10η Νοεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο στην Τουρκία με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
|REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός»

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2016, 17:22

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου σταθεί κι όπου βρεθεί εκφωνεί ομιλίες που απευθύνονται στο εθνικό αίσθημα των πολιτών της χώρας του. Κάθε φορά υπενθυμίζει πόσο «απέραντη» είναι η Τουρκία. Ε, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να μην αδράξει την ευκαιρία, σήμερα, Πέμπτη, ημέρα που τιμάται ο ιστορικός ηγέτης της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η 78η επέτειος του θανάτου του Ατατούρκ έδωσε τροφή στη ρητορική του σημερινού ηγέτη, του σουλτάνοπυ» όπως τον χαρακτηρίζουν. Ο ίδιος αποπειράθηκε να παραλληλίσει τις ενέργειες του Ατατούρκ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που η δική του κυβέρνηση αντιμετώπισε -και ακόμη αντιμετωπίζει- το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επανέλαβε το γνωστό «τροπάριο»: Η Τουρκία ξεπερνά τη φυσικά της σύνορα. «Εμείς δεν γίνεται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας», είπε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.

«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Οπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την Ιστορία μας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο ίδιος δίνοντας ξανά μαθήματα Ιστορίας.

turke2
Νεαρές Τουρκάλες βγάζουν μία ομαδική σέλφι με φόντο το Μαυσωλείο του Ατατούρκ (REUTERS/Umit Bektas)

Ωστόσο, αυτή τη φορά, φρόντισε να διασαφηνίσει ότι η Τουρκία μπορεί να ξεπερνά τα γεωγραφικά της σύνορα αλλά «δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός» – ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες. Φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του και συγκεκριμένα στο κόμμα της αντιπολίτευσης –αυτό που ίδρυσε ο Ατατούρκ!- το οποίο άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση μετά τις συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού HDP. Κατηγόρησε τα στελέχη του κόμματος για παρερμηνεία των μηνυμάτων του Ατατούρκ. «Οσοι προσπαθούν να δυσφημίσουν την κληρονομιά του ηγέτη, τη Νέα Τουρκία, και να την εκμεταλλευτούν για τα δικά τους ποταπά, πολιτικά συμφέροντα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομά του», είπε.

Σε μήνυμα που άφησε στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο χρέος του να φροντίσει για το συμφέρον της τουρκικής Δημοκρατίας, «αυτό που αποκάλεσες το μεγαλύτερο έργο σου», όπως είπε απευθυνόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο.

Ολοήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Τουρκία προς τιμήν της μνήμης του ιστορικού ηγέτη της χώρας. Μάλιστα, στις 9.05 το πρωί, την ίδια ώρα που απεβίωσε το 1938 ο Ατατούρκ, η ζωή στη χώρα «πάγωσε». Οι κάτοικοι της χώρας σταμάτησαν ό,τι έκαναν για να τηρήσουν δύο λεπτά σιγής. Ακόμη και η κίνηση στους δρόμους διακόπηκε με τους οδηγούς να βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους για να τιμήσουν τον τούρκο ηγέτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...