266
Το σκάφος «Fatih» το οποίο έχει ενοικιάσει η Τουρκία για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις | Anadolu

Ερευνες και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ αρχίζει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 10:04
Το σκάφος «Fatih» το οποίο έχει ενοικιάσει η Τουρκία για τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις
|Anadolu

Ερευνες και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ αρχίζει η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2018, 10:04

Οχι μόνο επιμένει στις προκλήσεις αλλά και τις κλιμακώνει η Τουρκία, η οποία με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στην πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

Η έναρξη των ερευνών γίνεται σε απάντηση στις έρευνες της ExxonMobil που ξεκίνησαν την Παρασκευή σε τεμάχια που έχει ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου της ExxonMobil στο λεγόμενο οικόπεδο 10 της “Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου” στα ανοιχτά της Κύπρου, δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής. Αυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με το θέμα της την επίλυσης του προβλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

«Είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας πως οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δυο πλευρές», προσθέτει.

Η Αγκυρα δεν μένει εκεί καθώς απευθύνει προειδοποίηση «στις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων». Ωστόσο δεν διευκρινίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες σε αυτές τις εταιρείες.

«Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού.

» Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, ως ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.

» Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που αδειοδότησε η “’Toυρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” προς την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου», καταλήγει η Αγκυρα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News